Vijesti iz BiH

IZBiH / Instrukcije o klanjanju Bajram-namaza

Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, Bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. svibnja 2020. godine, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

Odluku i instrukcije o načinu obavljanja bajram-namaza donio je Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uvjeti budu dozvoljavali.

-Još jednom apelujem da svi oni iz rizičnih skupina ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora .

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije Bajram-namaza.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme naglasili kako se neće organizirati tradicionalni Bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.

Izvor: Radio Sarajevo

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend