Svijet, Vijesti iz BiH

Izaslanstvo BiH sudjelovalo na Paneuropskom konresu u Beču

Izaslanstvo Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom Vanjom Gavranom, sudjelovalo je protekloga vikenda na velikom Paneuropskom konresu u Beču kojim se obilježavalo 90 godina od prvog kongresa koji je također održan u Beču.

 

Na kongresu je sudjelovalo preko 200 sudionika iz cijele Europe, a razgovaralo se o različitim temama važnima za današnju Europu od teme proširenja, migracija do onih ekonomskih.

 

Gavran je ujedno i moderirao panelom o migracijama koji je bio dinamičan i zanimljiv budući su panelisti imali i oprečna mišljenja oko pitanja migracija, izbjeglica, odnosa Europske unije prema toj temi, odnosima s Afrikom iz koje se tek očekuju snažne migracije, do odnosa s Turskom, Rusijom i SAD-om.

 

Posebno je bio značajan panel na kojem su govorili predsjednici Albanije, Kosova i Makedonije, Bujar Nishani, Hashim Thaci i Gjorge Ivanov, a panelom je moderirao predsjednik Austrijskog Paneuropskog pokreta Karl von Habsburg. Politika proširenja Europske unije jedna je od najuspješnjih politika i s tim se procesom treba nastaviti kako bi se i zemlje jugoistoka Europe priključile europskoj obitelji i ne postoji alternativa tim integracijama, jedan je od zaključaka skupa.

 

Paneuropska unije od svog osnivanja 1923. zalaže se za jedinstvenu Europu i na njezinim temeljima je i izgrađen projekt Europske unije. U Europskom parlamentu više od 50 zastupnika ujedno su članovi Paneuropske unije i posebno su zainteresirani za proširenje EU-a te se puno zalažu za zemlje naše regije.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend