Kultura, Lokalne vijesti

Izabrane najbolje bajke i basne za djecu u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru”; među izabranima i jedna iz Viteza

Među 368 priča pristiglih iz 110 gradova i općina Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore na Javni regionalni natječaj za originalne bajke i basne za djecu u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” koji implementira Nevid teatar iz Banje Luke u partnerstvu s Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz zajednički regionalni projekt UN-a „Dijalog za budućnost”, žiri u sastavu Aleksandra Čvorović i umjetnici iz Nevid teatra, izabrao je najbolje bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti.


Zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih prijava, odlučeno je da bude izabrano 15, umjesto prvobitno planiranih 10 bajki i basni, uz povećanje nagradnog fonda za najbolje autore i autorke. Zbog ovih razloga, prolongirana je i objava rezultata.

Izabrane su sljedeće bajke i basne: „Basna o pčeli i pužu”, čiji je autor Muris Žigonja iz Viteza (Bosna i Hercegovina),„Kengurova želja” autorice Katarine Krstajić iz Beograda (Srbija), „Crna Ovca” autorice Tamare Senić iz Podgorice (Crna Gora), „Crvenka na Pasijem brdu”, autorice Ivone Momirović iz Beograda (Srbija), „Legenda o Jetiju”, autora Dubravka Bobana iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Praskozorje Sumraka”, autora Miloša Petkovića iz Niša (Srbija), „Čudesni pečurak”, autorice Dubravke Vujinović iz Trebinja (Bosna i Hercegovina), „Gospodar visina i neuhvatljivi ronilac” autora Aleksandra Teokarevića iz Beograda (Srbija), „Zli Prah i mladi  vjetar Spaljenko” autorice Biljane Obradović iz Bijelog Polja (Crna Gora), „Gdje ježić spava” autorice Milice Konstantinović Stanojević iz Sremske Mitrovice (Srbija), „Bajka sa Ostrva vječnog proljeća”, autora Igora Vučka iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Dječak Neil otkriva ljepote različitosti”, autorice Ćere Imširović iz Zenice (Bosna i Hercegovina), „Čuda se dobrim djelima stvaraju ‒ Kako su Dan i Jutra popravili zlog čarobnjaka”, autorice Dženite Hrnjičić iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Kako je mala izviđačka družina pronašla sreću”, autorica Tee Katice i Amile Masleše / Scout Sisters BH iz Mostara (Bosna i Hercegovina) i „Princeza i svetioničar”, autorice Danijele Lazendić iz Banje Luke (Bosna i Hercegovina).

„Naša želja je da izabrane priče djeci prenesu duboke i plemenite poruke o različitim kulturama, poštovanju drugih i drugačijih, suzbijanju predrasuda, širenju dobrih namjera i tolerantnosti. U obilju neodgovarajućih sadržaja, kojima je izložena osjetljiva dječja psiha, nastojali smo izabranim bajkama i basnama ponuditi otok dobrote i topline, posijati plodno sjeme koje rađa miroljubivost, empatiju i sve najviše ljudske vrijednosti, jer smatramo da je suvremenom djetetu neophodna takva vrsta odgoja i usmjerenja. Nadamo se da će knjige biti uspješan kolaž priča 16 nadarenih ljudi, koje je sretno povezala humana ideja da djeci približe kulturne različitosti”, izjavila je Aleksandra Čvorović, književnica iz Banje Luke.

Obrazloženje žirija možete pročitati na veb stranici projekta : obrazovanjekrozigru.com/obrazlozenje-zirija/
Najbolji autori i autorice podijelit će nagradni fond u iznosu od 4.500,00 KM. Svaka od 15 izabranih priča dobit će novčanu nagradu u iznosu od 300 KM, a na osnovu izabranih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će tiskati ilustriranu knjigu, kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu s poteškoćama u razvoju. Također, na web siteu projekta bit će dostupna elektronska verzija ilustrirane knjige.

U okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” bit će organiziran i dvodnevni obrazovni program u Banjoj Luci. Umjesto krajem studenog, kako je prvobitno najavljeno, zbog trenutne epidiemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, program će biti realiziran u veljači 2021. godine. Prvog dana bit će održano predavanje na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišlјenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju. Drugog dana bit će realizirano Javno čitanje najlјepših bajki i basni za djecu radi promoviranja autorskog dramskog stvaralaštva u regiji i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti 16 najbolјih autora i autorica iz regije. Oba događaja Nevid teatar će uživo prenositi.

Radi obrazovanja kazališne publike Nevid teatar će kreirati animirani multimedijalni kazališni bonton, a u veljači i ožujku 2021. godine, odigrat će i interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” i realizirati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do četrnaest godina starosti u deset gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Rezultate natječaja, analizu odgovora o obrazovanju i mrežu regije svih autora/ica i sudionika/ca natječaja Nevid teatra, možete pročitati na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

Projekt sufinanciraju Grad Banja Luka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend