Regionalne vijesti

Ivo Sanader teško bolestan, mora na operaciju

Iako su Darko Milinović i Damir Polančec, bivši ministri iz Vlade Ive Sanadera, danas došli na zagrebački Županijski sud da bi svjedočili u nastavku ponovljenog suđenja za aferu Fimi media, u kojoj se Sanader, HDZ i ostale optuženike tereti za izvlačenje novca iz državnih poduzeća te financiranje crnih fondova HDZ-a, rasprava je odgođena.

Razlog je nedolazak Ive Sanadera, a odvjetnici bivšeg premijera sudu su predali liječničku dokumentaciju iz koje proizlazi da je Sanader teško bolestan.

 

Operacija u listopadu

 

– Ovo je dokumentacija Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a Sanader je trenutačno na pretragama i početkom listopada ima zakazanu operaciju. Zbog toga molimo da se rasprava odgodi na neodređeno vrijeme – kazala je Jadranka Sloković, braniteljica Ive Sanadera, predajući Ireni Kvaternik, predsjednici sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, dokumentaciju s Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. Kako su rasprave u predmetu Fimi media zakazane do kraja godine, Željka Mostečak, zamjenica ravnateljice USKOK-a, nakon uvida u Sanaderovu medicinsku dokumentaciju, predložila je da se sljedeća rasprava sazove za 18. listopada. Kazala je da će tada sudu biti dostupna nova medicinska dokumentacija na temelju koje će se odlučiti je li se Sanaderu zdravstveno stanje poboljšalo, odnosno je li sposoban nazočiti suđenju. Sud je takav prijedlog USKOK-a prihvatio pa se suđenje nastavlja u listopadu. Što će se dalje događati s ovim postupkom, teško je reći, pogotovo jer se neslužbeno doznaje da Sanader ima karcinom prostate.

Nadalje, s obzirom na njegove teške zdravstvene probleme, osim suđenja za aferu Fimi medija, na neodređeno vrijeme zasigurno će biti odgođen i nastavak suđenja za aferu Planinska. U tom je spisu prošli tjedan odbijen zahtjev USKOK-a za izuzeće sutkinje Jasne Smiljanić, predsjednice sudskog vijeća. USKOK je njezino izuzeće tražio zbog, tvrde, njezinih kontakata sa Sanaderovim odvjetnikom Goranom Suićem te činjenice da se u isto vrijeme našla sa Sanaderom u jednom restoranu u Novom Vinodolskom. Tužiteljstvo je zbog toga smatralo da ona ne može biti nepristrana, no nakon očitovanja sutkinje zagrebački Županijski sud nije im dao za pravo. Inače, od svih suđenja koja su se vodila protiv Sanadera suđenje za Planinsku bilo je ono koje je najčešće odgađano zbog njegovih ozbiljnih problema sa zdravljem.

Zastoj u suđenjima

Tako je tijekom trogodišnjeg sudskog postupka Sanader imao problema sa srcem, tlakom i dijabetesom, a zbog problema sa srcem bio je i kratko vrijeme hospitaliziran u vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru za afere Hypo i Ina – MOL. I to je ponovljeno suđenje zapelo, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu. Razlog tome je što je tim predmetima u međuvremenu spojen spis Hernadi, koji je prethodno više od godinu i pol po žalbi Hernadijeve obrane bio na Vrhovnom sudu. Branitelji šefa MOL-a tražili su da se dio spisa ili cijeli spis prevede na mađarski, no Vrhovni sud o njihovu zahtjevu nije odlučio, nego je tu odluku prepustio nižem sudu. Kako je riječ o pravnoj proceduri koja traje, jer predsjednik sudskog vijeća prvo mora odlučiti što će se prevoditi, pa onda to dati na prevođenje, vrlo je izvjesno da ni to suđenje neće skoro ponovo početi. Neizvjestan je početak i suđenja za aferu HEP – DIOKI jer Sanaderovi suoptuženici Ivan Mravak i Robert Ježić već duže vrijeme imaju teških zdravstvenih problema, zbog čega su sve do sada zakazane rasprave bile višestruko odgađane.

Što se tiče afere Fimi media, na ponovljenom suđenju trebalo bi biti saslušano 200-tinjak svjedoka. Raspored svjedočenja bio je dogovoren do kraja godine, no novi razvoj situacije taj će raspored vjerojatno poremetiti.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend