Svijet

ITALIJA: Uhićen džihadist koji je ratovao u BiH

U antiterorističkoj operaciji italijanskih specijalnih snaga u Komu uhićen je Egipćanin Fajek Šebl Ahmed Sajed. Tamošnji mediji nazivaju ga veteranom džihada i navode da se borio na strani Al Kaide, u odredu El mudžahedin u BiH.

 

U antiterorističkoj operaciji italijanskih specijalnih snaga u Komu uhićen je Egipćanin Fajek Šebl Ahmed Sajed. Tamošnji mediji nazivaju ga veteranom džihada i navode da se borio na strani Al Kaide, u odredu El mudžahedin u BiH.

Sajed je novačio cijele obitelji za odlazak na strana ratišta. Povezanost Egipćana bliskih Muslimanskom bratstvu potvrđuju i stručnjaci, koji ističu da je posebno primjetna njihova veza prema Italiji.

Novačio je pristalice za odlazak na strana ratišta, u Italiji je još poznatiji kao strani borac- Fajek Šebl Ahmed Sajed bio je mnogim islamistima karta za ulazak u Italiju. Uz sve to, izdavanje naloga za uhićenje  njegovog 24-godišnjeg sina Sagea, rasvijetlilo je važan aspekt italijanskog džihadizma, piše italijanski Mondo. Zapanjujuća je, navodi se, upravo radikalizacija čitavih obitelji.

“Iako su mnogi strani borci umrli i zarobljeni u Iraku ili Siriji, od tisuću do pet tisuća stranih boraca vratilo se na naš kontinent, odnosno u Europu. U Italiji broj povrataka je niži, negdje oko 10”, navodi Mondo.

Postoje izuzeci, ali radikalizacija je često grupna, pišu italijanski mediji, a prenosi RTS. Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da je veza s Italijom primjetna te da je tamošnja policija zaplijenila mnogo materijala o djelovanju egipatskih formacija u jedinici El mudžahid.

– Stvarni duhovni vođa odreda El Mudžahedin koji je ubijen na kraju rata 1995. Enver Šaban, je također nosio prezime Al Sajed. Bio je Egipćanin i bio je povezan s Islamskim institutom u Milanu. Egipćani postoje u Sarajevu, postojao je Enver Šaban i ta talijanska veza je poznata i po trgovini oružjem. Talijani su često presretali oružje iz BiH i uglavnom su iza stajali ljudi povezani sa odredom El Mudžahedin – kaže Galijašević.

Ovaj odred je, kaže, bio i ostao temelj daljnje izgradnje terorističkih organizacija u BiH, regiji i Europi. Oko 130 džihadista napustilo je Italiju kako bi otišli u Siriju i pridružili se teroristima, piše Mondo. U BiH, sa sirijskog ratišta, vratilo se njih 50, gdje su ’90-ih i posijali sjeme zla, kažu stručnjaci.

– Previše je naivno očekivati i vjerovati u njihovu resocijalizaciju. Više je vjerojatno da će oni nastaviti svoje djelovanje, ukoliko ih ne spriječimo u tome. Mislim da svi trebamo raditi na tome, da je potrebno uvesti nove zakonske okvire i spriječiti njihov povratak i dalje djelovanje na prostoru BiH – ističe Milica Sikimić s Fakulteta sigurnosnih znanosti u Banja Luci.

Talijanski list navodi da takve osobe u pojedinim zemljama koriste rupe u zakonu, zbog čega nije lako dokazati da su pripadnici terorističkih grupa. Rezultat toga je da se većina stranih boraca bez problema vraća u Europu, na slobodu. Reakcija sigurnosnih struktura u BiH na ovu činjenicu je izostalo, kaže Galijašević, podsjećajući da istraga na otkrivanju mreže financiranja takvih boraca nikada nije pokrenuta./HMS/

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend