Istraživanje: 51 posto Srbijanaca podržava članstvo u EU

Prema posljednjem istraživanju Kancelarije za evrointegracije Vlade Srbije, više od polovine građana Srbije podržava članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Anadolu Agency.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem – da li podržavate učlanjenje Srbije u EU, 51 odsto građana glasalo bi za (porast od jedan odsto u odnosu na prethodno istraživanje), 22 odsto bi glasalo protiv (pad za dva odsto u odnosu na prethodno istraživanje), 20 odsto ne bi glasalo, dok sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultat je najnovijeg istraživanja javnog mnenja “Evropska orijentacija građana Srbije – trendovi”, koje je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije sprovela tokom decembra 2013. Anketa je rađena prema standardu Eurobarometra, a učestvovalo je 1.038 ispitanika starijih od 18 godina. Ovaj nivo podrške procesu pristupanja Srbije EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji nakon otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU, ocijenjeno je iz Kancelarije za evrointegracije. Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto građana smatra da je to loše, a 29 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar. I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti samih građana, odnosno radi izgradnje bolje uređene Srbije.

 

Najvažnija borba protiv korupcije

Najviše građana, čak 39 odsto, borbu protiv korupcije, koja najviše utječe na njihov svakodnevni život, svrstava među najznačajnije reforme. Iako je u odnosu na prethodna istraživanja opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo postavlja kao glavni uslov Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora, najveći broj građana, 39 odsto i dalje ovu situaciju vidi kao glavnu prepreku daljnjem pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Čak 70 odsto građana razumije važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rješavati, nezavisno od toga da li to traži EU. Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU, građani su navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (38 odsto), nesposobnost domaćeg rukovodstva (12 odsto), kao i mentalitet ljudi i nespremnost na promjene (11 odsto). Međutim, 34 odsto građana je izrazilo spremnost da se u cilju ulaska u EU dodatno školuje i usavršava, što predstavlja porast za sedam odsto u odnosu na 2012. godinu. Za 45 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (42 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (40 odsto). Kad govorimo o razvojnoj pomoći Srbiji, građani nemaju jasnu sliku o tome ko su najveći donatori Srbije u posljednjih 13 godina. Zvanični podaci govore da su u periodu od 2000. do 2010. godine Evropska unija i njene države članice, sa više od 4,5 milijarde eura doniranih sredstava doprinijeli razvoju Srbije.

(Anadolija)