Istekao rok za formiranje vlasti na državnoj razini

Sporazum lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Principima formiranja vlasti na državnoj razini istekao je danas. Tim dokumentom čijem je potpisivanju 5. kolovoza nazočio i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obvezali su se da će formirati novi saziv Vijeća ministara u roku od mjesec dana, ali to se nije dogodilo.

Opći izbori u BiH održani su prije 11 mjeseci, a vlade na državnoj i federalnoj razini još uvijek nisu formirane, dok je kao najveći “kamen spoticanja” postao Godišnji nacionalni plan (ANP) kojeg je od BiH zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO). Slanjem tog dokumenta SDA beskompromisno uvjetuje imenovanje novog SNSD-ovog predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, a Izetbegović je i ovaj tjedan ponovio da nikada neće promijeniti stav u vezi NATO puta i da se moraju poštovati Ustav, zakoni, te provesti ranije odluke i strategije.

Izrazio je nadu da će konačno u BiH doći do razumijevanja da slanje ANP-a ne znači članstvo u NATO-u te dodao da dok se svi o tome ne dogovore neće biti članstva u NATO-u. Na pitanje novinara što će biti nakon 5. rujn, Izaetbegović je samo kazao da će nakon toga “biti 6. i 7. rujan, te da će se nastaviti pregovori”.

Dodik je prvobitno najavio da će, ako do 5. rujna ne bude imenovan predsjedatelj Vijeća ministara, Narodna skupština Republike Srpske odlučivati o povlačenju suglasnosti za formiranje državnih institucija, ali je potom ovaj tjedan ostavio mogućnost dogovora lidera. Kazao je da neće odmah nakon 5. rujna dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS, kako bi, kaže, zaštiti poziciju tog bh. entiteta.

Govoreći o formiranju vlasti i potpisanom sporazumu lidera, Čović je istaknuo da je mjesec dana prokockano, a potpis koji su stavili je bio toliko snažan te je bilo za očekivati da se dogodi formiranje vlasti. On je ovaj tjedan ponovio stav stranke na čijem je čelu, a to je da odmah treba imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara.

vecernji.ba