Islandski lišaj – vaš saveznik kod prehlade, kašlja te plućnih i želučanih bolesti

Kada osjetite bol u grlu, nemojte odmah razmišljati o antibioticima i lijekovima. Popijte čaj od islandskog lišaja koji se smatra prirodnim antibiotikom i pomaže kod upala i bolova u grlu. 

 

 

Islandski lišaj (lat. Cetraria islandica) već se stoljećima koristi u narodnoj medicini.

Ime lišaja geografski se povezalo s Islandom jer su upravo Islanđani još prije nekoliko stoljeća prvi uočili i primijenili ljekovita svojstva islandskog lišaja.

No, i drugi skandinavski narodi stoljećima su koristili islandski lišaj. Prema Olausu Borrichiusu, danskom znanstveniku, stare su danske ljekarne bile upoznate s ljekovitim svojstvima islandskog lišaja još 1673. godine.

Islandski se lišaj koristio kod kašlja, plućnih bolesti, kroničnih bolesti želuca i za vanjsku primjenu na ranama.

Ljekovitost je danas potvrđena i znanstvenim istraživanjima te se islandski lišaj konzumira u cijelom svijetu.

Gorki okus ublažava upalu grla

Islandski lišaj sadrži polisaharide topive u vodi koji pozitivno utječu na imunosni sustav. Također, oni oblažu sluznicu i smanjuju podražaj na kašalj.

Lišajne kiseline imaju antibiotsko i protuupalno djelovanje te smiruju upaljeno grlo.

Iako navedene kiseline imaju gorak okus, one zapravo liječe i pomažu kod upala.

Istraživanja su pokazala da usinska kiselina (sastavnica islandskog lišaja) djeluje poput antibiotika pa se islandski lišaj opravdano naziva prirodnim antibiotikom.

Također, islandski lišaj sadrži jod, željezo, vitamine B6 i B12 (koji pomažu kod slabokrvnosti), vitamin A, pektine itd.

Ljekovita svojstva islandskog lišaja

Islandski lišaj izvrstan je lijek za grlo, pluća, želudac, jetru i probavu.

Zbog izuzetne ljekovitosti i raznovrsne primjene preporučljivo ga je imati u kućnoj biljnoj ljekarni.

Islandski lišaj pomaže kod:

  • svih vrsta prehlada
  • slabog imuniteta
  • suhog i grčevitog kašlja
  • gubitka glasa
  • otežanog disanja kroz nos
  • upalnih stanja gornjeg dijela dišnih puteva
  • oboljenja pluća jer čisti i jača pluća
  • bolesti želuca i crijeva
  • bolesti jetre, slezene, gušterače, bubrega i mokraćnog mjehura
  • slabe probave
  • proljeva i grčeva
  • povraćanja uzrokovanog iritacijom želuca
  • gastritisa
  • slabog apetita i sporog metabolizma
  • slabokrvnosti
  • iscrpljenosti

Upotreba

iako se može dodati brojnim jelima, islandski se lišaj danas najčešće konzumira kao čaj.

Čaj od islandskog lišaja pomaže kod nadražujućeg kašlja, bolova u grlu, upala i prehlada; čisti i jača pluća te regulira apetit.

Preporučljivo je piti čaj nakon iscrpljujuće bolesti i kod osjećaja opće slabosti.

Osim ispijanja čaja, kod upale grla preporučljivo je i grgljanje.

Bolesnicima s kroničnim bronhitisom i plućnim oboljenjima preporučuje se da popiju šalicu čaja rano ujutro kako bi se omekšala i izlučila sluz koja se tijekom noći nakupila na stijenkama dišnih puteva.

Također, čaj će olakšati iskašljavanje i ublažiti napadaje kašlja.

Čaj od islandskog lišaja preporučuje se i zdravim osobama za povremeno čišćenje i jačanje dišnih puteva.

Priprema

Iako je gorka okusa, čaj se pije nezaslađen.

Jednu do dvije čajne žličice sušenog islandskog lišaja prelijte s 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Zatim procijedite. Preporučljivo je popiti do 3 šalice dnevno. Čaj pijte u malim gutljajima.

Svakako treba naglasiti da se ne smije pretjerati s konzumacijom čaja jer može doći do nadražaja u probavnom traktu.

Pokazatelj čistoga zraka

Islandski lišaj, kao i drugi lišajevi, predstavlja simbiozu između algi i gljiva.

Islandski lišaj nije raščlanjen na korijen, stabljiku i listove, već ima uspravnu steljku, koja je viličasto ili grmičasto razdijeljena na režnjeve.

Gornja strana, koja je okrenuta suncu, u nijansama je zelene boje – od maslinastih do smeđih tonova.

Donja je strana svijetlosive ili svijetlozelene boje s bijelim mrljama. Najdonji dio je crvene boje. Čitav je lišaj izuzetno žilav.

Zbog svoje izvanredne prilagodljivosti surovim staništima islandski se lišaj smatra i pionirom vegetacije.

Raste samo na čistim područjima jer je osjetljiv na koncentraciju sumpora u zraku. Stoga, gdje raste islandski lišaj, možemo biti sigurni da je i zrak čist.

Berba i primjena

Iako se naziva islandski lišaj, on ne raste samo na Islandu nego i na području čitave sjeverne hemisfere.

Najrasprostranjeniji je u sjevernom dijelu Europe, Sjeverne Amerike i Azije.

Islandski se lišaj može pronaći i u Hrvatskoj. Raste na planinskom području – na Velebitu, Plješevici i Dinari.

Iako je islandski lišaj najrašireniji na planinskim i brdovitim predjelima, možete ga pronaći i u nižim područjima.

Prikuplja se od svibnja do rujna, isključivo za suha vremena (najbolje nakon sunčanog i lijepog vremena).

Možete iskoristiti cijeli lišaj, stoga nemojte brati samo dijelove, nego i steljku i režnjeve.

Nakon što ga očistite od mahovine, zemlje i borovih iglica, islandski lišaj sušite u hladu, a zatim ga spremite i čuvajte na suhom mjestu.

Osušeni islandski lišaj možete dodati jelima ili skuhati kao čaj.

(www.alternativa-za-vas.com)