Intervju sa Dejanom i Mirom Marjanovićem

Središnja sportska emisija Radio postaje Vitez, ”Sport blok”, u ponedjeljak je ugostila Miru i Dejana Marjanovića koji u posljednje vrijeme bilježi sjajne rezultate. Protekli tjedan boravio je u Bihaću, a u  nastavku teksta prenosimo njegove dojmove iz Bihaća kao i ostatak intervjua.

Sport blok: Dejane proteklih 9 dana proveo si u Bihaću gdje si igrao premijer ligu BiH za Pantere iz Bijeljne. Možeš li nam za početak reći nešto više o samom natjecanju. Koji su sve klubovi i igrači nastupili i kakve rezultate nam donosiš?

Dejan:Prije svega lijep pozdrav svima Vama koji pratite ovu emisiju i Radio postaju Vitez. U Bihaću je održano ekipno prvenstvo Bosne i Hercegovine, Premijer liga za šahiste. Ukupno je na natjecanju nastupilo devet ekipa iz BiH među kojima su najveći favoriti bila Sarajevska Bosna, Bihać i Široki Brijeg. Ja sam nastupao sa Šahovski klub Panteri iz Bijeljne i to na petoj ploči, a natjecanje smo završili na šestoj poziciji čime smo osigurali opstanak u šahovskoj eliti BiH što je bio glavni cilj uoči nastupa. Moj osobni skor bio je dvije pobijede, četiri remija i dva poraza . Vrlo važno je reći da sam imao priliku igrati protiv znatno jačih suparnika po rejtingu.

Sport blok: Sada ćemo Dejanovog tatu Miru upitati kako je došlo do ove suradnje između Bijeljne i Viteza.

Miro:Prije nego li vam odgovorim na pitanje želio bih pozdraviti sve slušatelje Radio postaje Vitez. Suradnja između Pantera i Dejana započela je na kadetskom prvenstvu BiH koje se igralo u Bijeljni. Dejan je igrao u konkurenciji od 14 godina i jako nadmoćno osvoji titulu. Nakon toga iz sa klubom iz Bijeljne smo stupili u određene kontakte i tako je zapravo došlo do toga da Dejan nastupa za Pantere.

Sport blok: Ovi rezultati u Bihaću samo su jedna u nizu od dobrih partija Dejana. Možeš li nam reći koje si sve trofeje osvojio u karijeri i gdje si sve nastupao?

Dejan:Do sada sam pet puta bio kadetski prvak šahovskog saveza Herceg-Bosne, tri puta državni prvak BiH kao i dva puta viceprvak naše zemlje ali u starijoj dobnoj kategoriji. Tri puta sam nastupao na kadetskom Europskom prvenstvu, a dobrim igrama ove godine izborio sam plasman na Svjetsko prvenstvo za kadete koje se održava u Grčkoj.

Sport blok: Koliko svi ti silni rezultati Vama stvaraju probleme u svakodnevnom životu ponajprije oko škole.

Dejan:Uz veliko zalaganje i trud uspijevam uklopiti i školske obaveze i šah tako da nemam nekih većih problema, ali imam i veliko razumijevanje svojih nastavnika na čemu im ovom prigodom zahvaljujem.

Sport blok: Dosta smo spominjali savez BiH i savez Herceg-Bosne. Recite nam Miro koja je glavna razlika između natjecanja koja organiziraju ova dva saveza.

Miro:U našoj državi postoje tri saveza. To su savez Republike Srpske, savez Bosne i Federacije Hercegovine i savez Herceg-Bosne. Inače ŠK ”Vitez” nastupa u prvoj ligi ŠS Herceg-Bosne. Sistem u cijeloj zemlji je takav da se pobjednici natjecanja u sva tri saveza plasiraju na državno prvenstvo.

Sport blok: Kada smo spomenuli sponzore, tko zapravo financira Dejanov šahovski put. Da li su to neke tvrtke, općina Vitez ili sve troškove snosite vi kao roditelj.

Miro:Najviše Dejanovih troškova vezanih za šah snosim ja kao njegov roditelj, ali imamo podršku i općine Vitez i kantona Središnja Bosna. Također naš rad prepoznalo je i nekoliko poduzetnika od kojih vrijedi istaknuti disco club Magnet, Hotel Vitez i Best na čemu smo im jako zahvalni.

Sport blok: Znamo da tebe Dejane trenira stručnjak iz Srbije. Reci nam nešto više o toj suradnji i o samim treninzima.

Dejan:Suradnja traje već dvije godine. Uglavnom vježbamo teoriju i završnice. Treninzi traju šest sati dnevno po ustaljenom rasporedu. Trener je iz Beograda i dolazi u Vitez kada je pauza u školi. Vrijedi istaknuti i veliku korist koju imam od tih treninga jer stječem nova znanja.

Sport blok: Pored Dejana ŠK Vitez ima još nekoliko sjajnih igrača. Koju još rezultate našeg kluba pamtite u nekim prošlim mečevima.

Miro:ŠK ”Vitez” je uvijek imao dobre igrače. Naš klub je ove godine osvojio kup Herceg-Bosne koji se igra na četiri ploče, a nastupaju uglavnom domaći igrači. Ti domaći igrači su nešto po čemu je Vitez poznat i svakako nije slučajno da ostvarujemo ovako dobre rezultate.

Sport blok: Naš običaj  je da za kraj dajemo priliku našim gostima da poruče nešto svima koji slušaju Sport blok, pa ukoliko imate nešto izvolite.

Dejan:Poručio bih svim svojim vršnjacima da treniraju bilo koji sport jer je to jedini način da izbjegnu sve negativne stvari s kojim se mladi susreću.

Dejanu i Miri puno vam hvala što su izdvojili slobodno vrijeme i gostovali u Sport bloku. U nastavku karijere želimo im mnogo uspjeha, a mi ćemo ih i dalje sa velikom pozornošću pratiti.

{mp3}sport_dejan{/mp3}