Vijesti iz BiH

INTERPOL OBJAVIO CRVENU TJERALICU ZA SEDAM BOSANSKIH DŽIHADISTA: Bore se za ISIS, planirali su napad na Sarajevo

Sedam državljana Bosne i Hercegovine na Interpolovim je tjeralicama zbog sumnje da su povezani s terorističkom organizacijom Islamska država (IS) i za koje se pretpostavlja kako se nalaze na području Sirije, objavio je sarajevski “Dnevni avaz”.

Od utorka je na snazi tzv. crvena tjeralica za Naserom Anautom (25) iz Sarajeva, a u veljači je zbog veza s islamističkim teroristima na zahtjev bosanskohercegovačkih policijskih agencija Interpol tjeralice raspisao za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca te za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem (50). Prema obavještajnim podacima, sve te osobe ratuju u Siriji na strani IS-a ili Fronte al-Nusra.

Policija je prikupila informacije kako je Arnaut 2013. godine otišao preko Turske u Siriju. Dok je boravio u BiH i Sarajevu bio je povezan s vehabijskim skupinama bliskim Elviru Muratoviću i Kemalu Muriću, koji su prošle godine privođeni zbog navodnog planiranja terorističkog napada u Sarajevu. Arnaut je bio i čest gost u mesdžidu u naselju Stup u Sarajevu, koji su ranije pohodili i Mevlid Jašarević, osuđenik za napad na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, ali i Nusret Imamović, koji se nalazi u Siriji, te također Bilal Bosnić koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog umiješanosti u terorističke aktivnosti.

Uz Bosnića na zatvorske kazne u BiH je do sada, zbog povezanosti s islamističkim teroristima i ratovanja u Siriji i Iraku, osuđeno još devet osoba.

(net.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend