Lokalne vijesti

Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni održani u Novom Travniku i Varešu

Kids Festival – završni događaj Interkulturalnih kreativnih sedmica/tjedana IKS je održan u Varešu i Novom Travniku, gdje su se okupili mladi volonteri/ke koji su zaslužni za organizaciju, a sve zajedno sa općinskom vlasti, Udruženjem za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, te djecom i njihovim roditeljima.

 

U uvodnom dijelu festivala u Varešu, pred oko 200 prisutnih obratili su se načelnik Općine Zdravko Marošević, kao i predstavnica Švicarske razvojne agencije Barbara Daetwyler Scheuer, te predstavnici Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE. Program u oba grada je protekao kroz igru i razne radionice za djecu, ali i za roditelje, te je završen zajedničkim plesom svih prisutnih.

Volonterka Džejna Čizmo kaže da su volonteri/ke ispunili svoja očekivanja, veoma su sretni/e i drago im je što postoji NARKO-NE, jer, kako kažu, tu mogu svoje slobodno vrijeme kvalitetno iskoristiti darujući ga svome gradu i djeci Vareša. Roditelji su izjavili da im je drago što su njihova djeca imala priliku prisustvovati radionicama, jer su se na taj način zabavljala i učila nove stvari, i što je bitno, djeca su bila sigurna i sretna.

Utisci iz Novog Travnika su slični onima iz Vareša. Prisutni su svjedočili dobroj atmosferi, ugodnom raspoloženju i djeca su bila presretna neumorno plešući. Volonteri/ke kažu da su dobili veliku podršku i čestitke na dobro organiziranoj aktivnosti od strane roditelja što im je mnogo značilo.

U oba grada održana je aktivnost bojanja Street art i svi su bili uzbuđeni zbog ostavljanja tragova u svom gradu. Nakon toga, uslijedio je evaluacijski kamp na Igmanu. I ove godine IKS je brzo prošao, ali ono što se desilo ostat će zauvijek upamćeno, kako na ulicama Vareša i Novog Travnika, tako i u srcima djece i volontera/ki.

Tokom Interkulturalnih kreativnih sedmica/tjedana, 36 srednjoškolaca/ki i studenata/ica iz Vareša i Novog Travnika, te 10 studenata/ica iz Švicarske organizirali su interesantne i zabavne aktivnosti za djecu i mlade kao zdrave alternative drogama i ovisničkom ponašanju. Mladi ljudi iz ovih općina su, putem edukacije i volonterskog rada, dobili šansu primijeniti stečena znanja za vođenje socijalnih, stvaralačkih, umjetničkih i sportskih aktivnosti za gotovo 300 djece.

Nositelj projekta je Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE koje ga realizira uz suradnju sa partnerskom organizacijom u Švicarskoj Verein IKJF – Interkulturelle Jugendförderung.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend