Zanimljivosti

Instagram počinje naplaćivati svoj sadržaj! Hoćete li ga nastaviti koristiti?

Program se testira na 10 popularnih kreatora sa sjedištem u SAD-u od kojih svaki ima desetke tisuća sljedbenika i postat će dostupan većem broju kreatora u narednim mjesecima, priopćila je tvrtka.

Instagram je pokrenuo test novog načina pretplate koji kreatorima omogućuje pružanje ekskluzivnog sadržaja pretplatnicima koji plaćaju. Ovu su značajku popularizirali OnlyFans, Substack i Patreon.

Odabrani kreatori mogu pretplatnicima koji plaćaju pružiti ekskluzivne sesije streama uživo, priče i značke koje će biti označene nijansom ljubičaste, potezom koji će “pomoći kreatorima da zarade više”, rekao je Mark Zuckerberg, izvršni direktor matične tvrtke Meta.

Kreatori će moći sami odrediti cijene svog sadržaja

Kreatori će imati mogućnost postavljanja vlastite cijene pretplate u rasponu od 0,99 do 99,99 dolara mjesečno, navodi The Verge. Kada je Facebook prošle godine pokrenuo uslugu pretplate, tvrtka je obećala da neće oduzimati naknade do najmanje 2023., što će se primjenjivati ​​i na Instagramov program.

Adam Mosseri, čelnik Instagrama, rekao je da tvrtka radi na načinu na koji kreatori mogu koristiti svoj popis pretplatnika izvan Instagrama na drugim platformama. „Kreatori rade ono što rade da bi zaradili za život, a važno je da je to predvidljivo. A pretplate su jedan od najboljih načina da imate predvidljiv prihod, način koji nije vezan uz to koliko dosegnete uz bilo koju objavu”, rekao je Mosseri.

Pretplate nisu ništa novo u svijetu društvenih medija

Instagram je najnovija platforma društvenih medija koja pokušava pratiti uspjeh web-lokacija sa sadržajem koji se naplaćuje, kao što su OnlyFans i Patreon i platforme za biltene Substack.

Prošle godine, Twitter je lansirao svoju verziju modela pretplate, Super Follows, koji korisnicima omogućuje da plaćaju 2,99; 4,99 ili 9,99 američkih dolara mjesečno za primanje ekskluzivnog sadržaja od kreatora na koje su se pretplatili. Twitter i Facebook također su prošle godine pokrenuli usluge biltena. YouTube je pokrenuo članstvo za kanale još u  2018. godini.

Kada će pretplata postati dostupna svima u svijetu, hoće li se zadržati i tko će je sve koristiti još ćemo vidjeti! Ovo je svakako zanimljiva promjena, koja će, vrlo vjerojatno, utjecati na budućnost Instagrama kao platforme.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend