Vijesti iz BiH

Inspektori Porezne uprave FBiH samo u prošlom mjesecu pronašli 113 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u veljači 2021. godine izvršili su 529 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području FBiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinsku djelatnost, mesarsku, trgovinsku, ugostiteljsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva i druge uslužne djelatnosti. 

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave zatekli su 849 prijavljenih radnika i otkrili 113 neprijavljenih radnika, 104 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 34 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćena su 84 objekta i u 268 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 584.700,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

(Porezna uprava Federacije BiH)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend