Lokalne vijesti, Zanimljivosti

Ina Čano iz Jajca kreirala kolekciju za Bazerdžan sa motivima tradicionalnih bh. tetovaža

Bosna i Hercegovina zapravo ima dugu povijest tetoviranja. Tetovaže su bile korak uz koji su iskazivale svoj duhovni i kulturni identitet, a dolazile su u brojnim varijacijama i stilizacijama, od orijentalnih ukrasa do vjerskih. Pokazivale su njihovu hrabrost i oslikavale želju da pokažu svoju osobnost.

„Kao dijete iz Jajca (Središnja Bosna), odrastala sam okružena bakama i prabakama koje su bukvalno nosile ovaj zanemareni, ali značajan dio povijesti i tradicije ovog kraja. Fascinirale su me njihove tetovaže i priče koje sam slušala od malih nogu. Kao umjetnik i ljubitelj povijesti, osjetila sam potrebu da na svoj način oživim ovu staru i jedinstvenu bosansku tradiciju.

 Izrada kolekcije za Bazerdžan bila je najprirodniji i najlogičniji naredni korak, a ove majice i haljine sa utisnutim motivima tradicionalnih tetovaža, krajnji su rezultat.” – prokomentirala je Ina Čano.

Majice i haljine iz ove linije tako čuvaju uspomenu i tradiciju ovog kulturnog blaga. Loobokbook koji potpisuje Ajla Salkić pogledajte sve odjevne artikle iz ove zanimljive modne priče.

(bonjour.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend