Imamo najbolji recept za domaći kesten pire

Baš kao u stihovima “Zamiriše kesten vrući, slutiš zimu lijepu…” veselimo se ovim plodovima hladnijeg dijela godine. Odmah nakon tek pečenog, mirisnog kestena, na popisu omiljenih slastica nam je – kesten pire

Mnogima najdraži plodovi jeseni su zasigurno kesteni. Od prvih dana kad se pojave na tržnici, pa do kasno u zimu kad ih najčešće kupujemo kod kestenjara, ovi divni plodovi ne gube na popularnosti. Obožavamo ih jesti same, nerijetko se nađu u nekom receptu koji ne bismo na prvu povezali s kestenima, a kolači s kestenom visoko su na ljestvici favorita. No verzija koji nas najviše podsjeća na djetinjstvo je – kesten pire. Kad tom još dodamo šlag… 

Domaći kesten pire je najbolji! Često ćemo po kesten pire otići u slastičarnicu, tražiti gdje najbolji i tko ga najbolje priprema, a nekad bi jednostavno trebalo – potražiti recept i pokušati ga napraviti. Domaće su verzije kesten pirea daleko najbolje, a ključno je u cijeloj priči da ga ovako možemo jesti u neograničenim količinama! Osnovni je recept neočekivano jednostavan i nema razloga da ne probaš. Dodaj malo šlaga i uživaj u neodoljivoj slastici! Obično se kesten pire pravi od kuhanih kestena, no mi ti donosimo aromatičniju verziju od – pečenih kestena!

SASTOJCI

  • kesteni – pečeni i oguljeni 350 g
  • voda 1,50 šalica
  • šećer 100 g
  • ekstrakt vanilije 1 žličica

POSTUPAK

  1. Ispeci kestene u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Prethodno im zareži znak “X” na kori.
  2. Oguli ih i stavi u tavu s vodom, šećerom i vanilijom. Kuhaj miješajući oko 25 minuta.
  3. Izmiksaj sve u blenderu i spremi u staklenku. Ili pojedi odmah, ali nemoj sve..

U slast!

izvor: vecernji.ba/radiovitez.ba