Idete na EURO u Njemačku?! Pročitajte vodič za navijače

Putovanje na veliki turnir san je mnogih nogometnih navijača. Ali za europske navijače, to nije bilo tako lako posljednjih godina. Naime Svjetsko nogometno prvenstvo posljednji je put održano u zapadnoj Europi 2006. godine, a prije dvije godine bilo je u Qataru koji je za prosječnog gledatelja bio poprilično skup. Stoga je za mnoge puno realnija opcija Euro 2024 koji se s nestrpljenjem očekuje.

Njega otvara ovogodišnji domaćin – Njemačka, koja igra sa Škotskom u Münchenu 14. lipnja, a odmah dan kasnije, u subotu Hrvatska i Španjolska igraju na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Za sve one koji žele uživo navijati za Vatrene pripremili smo vodič s najvažnijim informacijama – koliko je potrebno izdvojiti za hranu, kakav je javni prijevoz, gdje su fan zone pišu Sportske novosti. 

Kretanje po gradu

Nijemci su se detaljno pripremili za Euro, pa je tako prijevoz za navijače precizno isplaniran i uvedene posebne linije samo za navijače. Prva utakmica na kojoj igra Hrvatska održava se na Olimpijskom stadionu u Berlinu s početkom u 18 sati, a put do njega je prilično jednostavan i najbolje je koristiti javni prijevoz.

Podzemna željeznica ili U-Bahn prometuje na liniji U2, dok vlakovi ili S-Bahn voze na linijama S3 ili S9. Posebni vlakovi oznake S5 također će prometovati tijekom EURO-a i voziti za Olimpijski stadion, ali se ipak savjetuje da se pomno prate obavijesti na platformi gdje točno završava koja linija vlaka.

U srijedu, 19. lipnja od 15 sati protivnik Vatrenima bit će Albanija. Mjesto radnje je Hamburg, odnosno tamošnji Volksparkstadion. Do njega je isto tako prilično lako stići javnim prijevozom, što je i najbolja opcija jer za vrijeme utakmica neće biti parkirnih mjesta za automobile. Preporučuje se da za ulaze C i D uzmete S-Bahn vlak do stanice Othmarschen, a cijelo putovanje traje 45 minuta.

Za ulaze A, B, E i F vozi S-Bahn vlak do stanice Stellingen i taj će put ukupno trajati 35 minuta. Svi vlakovi kreću s glavne željezničke stanice u Hamburgu.

U ponedjeljak 24. lipnja od 21. sat Hrvatska će se sučeliti s Italijom na Red Bull Areni u Leipzigu. Stadion u Leipzigu lako je dostupan javnim prijevozom, stiže se tramvajem, a na dane igranja utakmica tramvajske rute bit će prilagođene kako bi se što lakše stizalo i odlazilo. Potražite tramvajske linije 54 i 56, kao i brojeve 3, 7 i 15 koje povezuju glavni željeznički kolodvor do stadiona.

Njemačka je imala širok izbor stadiona koji su zadovoljili minimalni zahtjev UEFA-e za kapacitet od 30.000 sjedećih mjesta za utakmice Europskog prvenstva. Gradovi domaćini su osim Berlina i Leipzig, Köln, München, Frankfurt na Majni, Dortmund, Hannover, Hamburg, Düsseldorf, Nürnberg, Stuttgart i Gelsenkirchen.

Niz pogodnosti za navijače

Ako na EURO 2024 planirate putovati automobilom, važno je znati da za razliku od Hrvatske, na njemačkim autocestama nema naplatnih kućica. Isto tako, na autoputu nema ograničenja brzine, no ako “povučete” malo jače na okolnim putevima, mogli biste skupo proći. Maksimalna dozvoljena brzina unutar granica grada je do 10 km/h, a kazna za nepoštivanje ograničenja je od 30 eura, izvan granica grada 20 eura.

No, ako prekoračite brzinu za više od 70 km/h, kazna u urbanim područjima ide i do 800 eura. Benzin je također skuplji u Njemačkoj, nego u Hrvatskoj. Litra benzina je 1,76 dura, a dizela 1,63 eura. Što se tiče iznajmljivanja automobila, cijena je obično oko 25 eura dnevno, dok je putovanje vlakom lako dostupno.

Vlasnici ulaznica za Euro 2024. imaju niz pogodnosti u vezi s putovanjem, uključujući 36-satnu putnu kartu za javni prijevoz. Navijačima s ulaznicama 3. lipnja dodijeljena je navijačka propusnica koja im omogućuje besplatno putovanje vlakovima unutar gradova domaćina i na sporijim vlakovima unutar regije. Važno je napomenuti da ova propusnica ne uključuje IC (InterCity), ICE (InterCity Express) ili EC (EuroCity) vlakove. Ovi vlakovi će pružati usluge na duže relacije između gradova, što će zahtijevati od navijača kupovinu DB Ticket Euro 2024.
UEFA preporučuje da navijači planiraju svoje putovanje na DB web stranici ili DB Navigator App web stranici kako bi vidjeli koji je najisplativiji način putovanja po gradu tijekom turnira. Karta vrijedi od šest ujutro na dan utakmice do 18 sati sljedećeg dana.

Fan zone

Nisu na žalost svi bili sretnici i uspjeli kupiti karte na vrijeme, pa je stoga za njih predviđeno niz fan zona gdje se mogu gledati utakmice. Odlična vijest je da će na svima njima biti besplatan ulaz i to već od ranih popodnevnih sati pa do kasno u noć.

Neki od fan parkova koje su Nijemci već pripremili nalaze se u Berlinu, Stuttgartu, Cologneu, Frankfurtu Hamburgu, Dortmundu, Düsseldorfu i Leipzigu. Tako će se primjerice u prijestolnici – Berlinu – nalaziti dvije fan zone na dvije odvojene lokacije. Prva, povijesna Brandenburška vrata, pretvorit će obližnji prostor u golemo nogometno igralište s “najvećim golom na svijetu”, a u danima bez utakmica, tijekom ljetnih večeri emitirat će se filmovi na velikom platnu.

Službena zona navijača UEFA-e, bit će međutim, smještena na Platz der Republik, ispred zgrade Reichstaga. Ona će biti otvorena svakodnevno i prikazivati sve utakmice turnira sve 24 reprezentacije.
Jedna od bitnih stavki za navijače je koliko će u prosjeku potrošiti na piće i hranu tijekom EURO-a. Dok je pivo tijekom Svjetskog prvenstva u Qataru bilo poprilično skupo, u Njemačkoj će veliko pivo marke Bitburger Pils na stadionima i fan zonama koštati pet eura. No, UEFA želi ograničiti konzumaciju alkohola, stoga postoje restrikcije. Trenutačno pravilo kaže da će navijači moći kupiti najviše dva piva u isto vrijeme kada su u barovima na stadionu, a moraju ih popiti prije no što stignu na svoja mjesta. To je protiv trenutnih pravila na većini njemačkih nogometnih stadiona, gdje navijači mogu piti i dok su na svojim sjedalima.

Iako će to neke od navijača naljutiti, pravila se moraju poštivati, jer ona su tu kako bi se svi dobro zabavili i bez incidenata srčano navijali za Vatrene!