Vijesti iz BiH

Idealne prilike za poljoprivrednike mogle bi pokvariti poplave

Poljoprivrednici u BiH se nadaju da bi ova godina mogla biti izuzetno dobra, mnogo bolja od prošle, s obzirom na to da trenutni snijeg i vremenski uslovi pogoduju ozimim usjevima.

Međutim, oni strahuju od poplava koje bi se mogle desiti i uništiti usjeve.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže da je trenutni snijeg pogodovao usjevima i da je zasad situacija idealna te da bi ova godina mogla biti izuzetno dobra.

“Trenutno nemamo problema, većina usjeva je već pokrivena snijegom, stanje je idealno jer ima dosta vlage. Ukoliko bi bilo poplava, one bi mogle ugroziti usjeve, od njih se teško zaštititi, a već imamo više temperature, koje bi mogle napraviti problem”, rekao je Bićo za “Nezavisne”.

Dodao je bi poplavama najviše bila ugrožena pšenica, pa onda ostali ozimni usjevi, a mogle bi odgoditi i proljećnu sjetvu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da prethodni minusi nisu napravili probleme ozimim usjevima, jer su svi usjevi pod dobrim zimskim pokrivačem.

“Snježni pokrivač je obezbijedio dodatnu vlagu, koja je bila u deficitu u prethodnom periodu. Sada je problem predviđeno naglo povećanje temperature, što će izazvati brže topljenje snijega, te ugroziti ona zemljišta koja su podložna držanju vode na površini”, rekao je Marinković.

Naglasio je da treba obaviti pročišćavanje postojeće kanalske mreže, kako bi se blagovremeno ta voda odvukla s parcela ukoliko bi došlo do poplava.

Prema njegovim riječima, za proljećnu sjetvu i radove u polju ima dovoljno vremena.

Dodao je da su u prethodnom periodu poteškoće imali proizvođači rasada i ranog povrća, koji su morali zagrijavati plastenike, što im je predstavljalo izdatak, s obzirom na utrošak ogrevnog materijala, dok niske temperature ne bi trebalo da su bitnije uticale na voće s obzirom na to da ono još nije krenulo.

Republička uprava civilne zaštite RS je izdala upozorenje da zbog porasta temperature vazduha može doći do naglog topljenja snijega, koje može dovesti do povećanja količine površinskih i podzemnih voda, kao i vode u slivovima većih rijeka.
Baba Marta neće pokazati zube

Nebojša Kuštrinović, meteorolog iz Banjaluke, tvrdi da je zima gotova te da više neće biti većih oscilacija u vremenu.

“Vrijeme će biti umjereno, toplije nego što je to za Babu Martu inače karakteristično, s tim da će ovaj mjesec biti kišovitiji nego što mart inače jeste”, rekao je Kuštrinović i istakao da će vodostaj rijeka porasti zbog naglog topljenja snijega.

Prema njegovim riječima, iznenađenja u martu neće biti, a za vikend nas, kako kaže, očekuje osjetniji porast temperatura. Istakao je da ćemo u umjerenim vremenskim prilikama dočekati i april.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend