Lokalne vijesti

I policija upozorava na obvezu posjedovanja zimske opreme; u protivnom slijede kazne do 500 KM

MUP Kantona Središnja Bosna obavještava vozače motornih vozila da je u razdoblju od 15.11.2020. godine do 15.4. 2021. godine, na teritoriju Bosne i Hercegovine obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme u prometu, bez obzira na vremenske uvjete.

Sukladno važećim zakonskim propisima, pod zimskom opremom za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone, podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili

2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Pod zimskom opremom za motorna vozila s više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase iznad 3,5 tone, podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili

2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

U ovom razdoblju policijski službenici će poduzimati pojačane preventivno-represivne mjere i radnje koje će biti usmjerene na kontrolu zimske opreme.

Osnovni cilj kontrole prometa s posebnim naglaskom na posjedovanje i korištenje zimske opreme jeste smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, koje se ogledaju u nastanku materijalne štete, povrjeđivanju osoba ili slučajevima sa smrtnim ishodom. Poštivanjem zakonskih propisa o zimskoj opremi vozači doprinose osobnoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, a istovremeno izbjegavaju zakonsko sankcioniranje.

Sukladno zakonskim ovlaštenjima, ukoliko u ovom razdoblju policijski službenici prilikom kontrole prometa zateknu vozilo bez zimske opreme, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u protivnom vozilo će biti isključeno iz prometa, a vozaču će biti oduzeta potvrda o registraciji vozila.

Zakonom su propisane sljedeće novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme: 

  • 40,00 KM za vozače motornih vozila,
  • 500,00 KM za poduzeća ili druge pravne osobe i
  • 500,00 KM za fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost prijevoza.

(Ured komesara)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend