Vijesti iz BiH

I oni koji izdaju stanove na internetu plaćat će paušal

Novi zakon o turizmu FBiH, koji je u formi nacrta na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prihvaćen većinom glasova, propisao je i formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta.

Ovo je prvi korak ka rješavanju problema neprijavljenih boravaka turista u Federaciji. Zahvaljujući tom registru, inspekcijski organi imat će osnovu da vrše nadzor, kazala je za “Avaz” ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.

Svjetski standardi

– U registru ćemo imati sve kategorizirane, ali i nekategorizirane objekte. Na taj način dat ćemo mogućnost i privatnicima koji izdaju svoje stanove na Booking.com i sličnim stranicama da plaćaju paušal na tu djelatnost. Registar je vrlo važan zbog izvještavanja prema Svjetskoj trgovačkoj organizaciji i prema EU – pojasnila je Đapo.

Dodala je da dolazi i do promjene statusa turističkih zajednica, koje će se sada zvati turističke organizacije.

– Svaki nivo vlasti u FBiH moći će osnovati turističku zajednicu, ako je mogu finansirati. Ukida se turistička taksa koju su plaćali privrednici, a u skladu s reformom i smanjenjem parafiskalnih nameta. Zakon smo uskladili s legislativom EU, tačnije i s uredbom o statistici i direktivom o zaštiti korisnika turističkih usluga – istakla je Đapo.

Ispit za vodiče

Ovaj zakon, kako je kazala, regulira i rad turističkih agencija, na koji način one trebaju raditi, te uspostavljanje jedinstvenog registra agencija i turističkih vodiča.

– Uvodi se i ispit za vodiče, koji će biti validan za područje cijele FBiH, bit će teži i skuplji, ali onaj ko ga položi, moći će raditi na području cijele FBiH – naglasila je Đapo.

Osim registra smještaja, dodala je, turističke agencije morat će osigurati i bankarske garancije za određene ture, kako bi turisti imali pokriće ako bude odgođeno putovanje.

– Bitno je napomenuti da je predviđeno i povećanje kazni za one koji se neće pridržavati odredbi ovog zakona, ali i one su u skladu sa Zakonom o prekršajima – naglasila je Đapo.

Povećan broj gostiju

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od januara do septembra ove godine turisti u BiH ostvarili su 902.402 posjete, što je za 11,6 posto više nego lani i 1.896.915 noćenja, što je za 10,8 posto više. Broj noćenja domaćih turista za 1,8 posto je veći nego lani, dok je broj noćenja stranih turista veći za 15 posto.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend