Vijesti iz BiH

I jutros zrak u gradovima FBiH vrlo zagađen

Zrak u gradovima iz kojih Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) prikuplja podatke i 21. decembra je bio vrlo zagađen, a takav je i od jutros.  Nažalost, sinoptička slika ne predviđa značajne promjene u narednim danima.

U Tuzli su koncentracije sumpordioksida nešto više nego prethodni dan (u centru grada sa 150 na 230 ug/m3, na stanici Skver dostizane su satne vrijednosti 480 ug/m3), kao i koncentracije lebdećih čestica PM2.5 koje se i dalje kreću u opasno visokim vrijednostima (200-280 ug/m3). Koncentracije sumpordioksida u Lukavcu  jučer su bile u okviru graničnih vrijednosti ali su koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i u ovom gradu i dalje vrlo visoke (190 ug/m3).

U Zenici su jučer značajno opale koncentracije lebdećih čestica PM10 na mjernim mjestima (Centar, Radakovo) – sa 160 na 80 ug/m3 (granična dnevna vrijednsot za PM10 je 50 ug/m3). Istovremeno srednje dnevne koncentracije sumpordioksida na mjernim mjestima u ovom gradu su rasle (sa 300, odnosno 370 na 430 odnosno 500 ug/m3), a na stanici Radakovo je zabilježena maksimalna satna koncentracija od 950 ug/m3. Po saznanjima Zavoda, koncentracije sumpordioskida u Kaknju su slične onima u Zenici.

U Sarajevu su u ponedeljak dnevne koncentracije prašine niže za tridesetak posto u odnosu na prethodni dan, ali su i dalje visoko iznad graničnih vrijednosti.  Koncentracije ostalih mjerenih materija na stanicama u Kantonu Sarajevo su ispod graničnih vrijednosti.

U Kantonu Sarajevo u općini Kakanj i Općini Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe sa respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore. Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme, osobito kod djece.

Zbog dugačkog trajanja epizode zagađenja zraka (skoro trideset dana u kontinuitetu), građanima se preporučuje nošenje maski koje je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer oni propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5). Za zaustavljanje ovih čestica najefikasnije su radne maske kakve se koriste u tehnološkim postupcima, koje imaju oznaku FFP2 i FFP3 ili maske sa oznakom N95.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz FHMZ.

(izvor:Vijesti.ba )

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend