HSP AS i HSP BiH potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji

Slijedom programskih i statutarnih odrednica dviju najsnažnijih pravaških stranaka u RH i BiH potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji između HSP AS i HSP BiH. Polazna točka ovog sporazuma je činjenica koju baštine obje stranke, a to je da su Hrvati jedan narod koji živi u dvije države. Potreba i obveza stožernih pravaških stranaka s obje strane Save jeste svepravaško okupljanje te promicanje pravaštva kao jedinog izvorno hrvatskog političkog svjetonazora.
Sporazum je potpisan u Čapljini, u dvorani hotela „Mogorjelo“. Potpisali su ga predsjednici stranaka, Ivan Tepeš prof. (HSP AS) i Stanko Primorac – Ćane (HSP BiH) u nazočnosti glavnih tajnika stranaka, Pere Ćorića (HSP AS) i Krasnodara Vasića (HSP BiH) te drugih najviših stranačkih dužnosnika.
Glavni tajnik HSP AS i zastupnik u Hrvatskom saboru Pero Ćorić istaknuo je: „HSP AS nije formalist, ali legalist svakako jeste. Uvažavajući pozitivne zakone RH i BiH učinit ćemo sve da potpisivanje ostane povijesno sa stanovišta pravaškog okupljanja. Pozivam pravaške stranke, udruge i istaknute pojedince da slijede primjer HSP BiH i pridruže se novom političkom zajedništvu.“
Izabrani zastupnik u Hrvatski sabor i predsjednik stranke Ivan Tepeš prof. rekao je: „Čestitam novoizabranom vodstvu HSP BiH te posebno predsjedniku stranke kojemu je nakon Sabora stranke stavljanje potpisa na naš sporazum prvi politički potez. U HSP AS i osvojenom Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru imat će snažan oslonac u promicanju nauka Oca Domovine i zaštiti hrvatskih interesa u BiH.“
Predsjednik HSP BiH Stanko Primorac – Ćane naglasio je: „Potpisivanje ovog sporazuma nije kraj nego početak zajedničkog doprinosa ostanku i opstanku Hrvata na svojim ognjištima u BiH. Nadam se kako će ovo prepoznati i druge hrvatske stranke u BiH koje imaju kao i mi isti politički smjer iako nismo na istom brodu.“

Podsjetimo, 12. prosinca ove godine Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je održala svoj peti redoviti Sabor. Saboru je nazočilo 230 izaslanika iz svih podružnica Hrvatske stranke prava, kao i gosti iz HDZ1990, HSP HB, Hrvatskog pravaškog bloka, te Hrvatske stranke prava Ante Starčević iz Republike Hrvatske.
U svojim obraćanjima Saboru gosti Vesna Pinjuh, predsjednica HSP HB i Željko Koroman, predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka istakli su kako pravaška ideja u Bosni i Hercegovini ne treba biti podijeljena, te kako je došlo vrijeme okrupljavanja pravaštva, kako bi se na što kvalitetniji način zaštitila prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Predsjednik HSP Ante Starčević prof. Ivan Tepeš je istakao kako je ideja okrupljavanja pravaške scene pozitivna, da pravaške opcije u Republici Hrvatskoj moraju isto učiniti, te kako je potreba i obveza dvije najjače pravaške stranke s obje strane Save svepravaško okupljanje i promicanje pravaštva kao jedinog izvorno hrvatskog političkog svjetonazora.
Na Saboru je birano novo rukovodstvo Hrvatske stranke prava BiH. Za Predsjednika HSP BiH izabran je Stanko Primorac – Ćane, dok je za predsjednika Glavnog stana izabran dr. Zvonko Jurišić. Također sukladno statutarnim odredbama izabrano je i 25 članova Glavnog stana, 3 člana Časnog suda i 2 člana Nadzornog odbora.
Novoizabrani Predsjednik HSP BiH je iskoristio Statutom predviđenu mogućnost, te Sabrou predložio četiri dopredsjednika stranke: Berislava Eleza, Viktora Kvesića, Lazu Raiča i Željka Stipića, te Krasnodara Vasića za Glavnog tajnika HSP BiH, čije kandidature je Sabor i prihvatio.
U svom obraćanju Saboru nakon izbora za Predsjednika HSP BiH Stanko Primorac je istakao kako će časnu dužnost Presjednika HSP BiH obavljati slijedeći nauk oca Domovine dr.Ante Starčevića i Statut HSP BiH. Najavio je okrupljavanje pravaštva, te suradnju sa pravaškim opcijama u Bosni i Hercegovini, kao i u Republici Hrvatskoj.
Rad na okrupljavanju pravaške scene je konkretiziran neposredno po završetku Sabora, potpisivanjem Sporazuma o strateškom partnerstvu između Hrvatske stranke prava Ante Starčević, najjače pravaške stranke u Republici Hrvatskoj i Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, najjače pravaške stranke u Bosni i Hercegovini.