Hrvatske tvrtke već traže radnike po BiH, plaće sobarica više od 800 eura

Tražimo konobare, kuhare, šankere, sobarice i kozmetičare za rad na području Hvara u vremenu od početak ožujka do kraja listopada, samo je jedan od mnogih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH za predstojeću ljetnu sezonu.

Naime, kako se navodi u oglasu, radnici koji su već radili u “Sunčanom Hvaru” prethodne sezone ne moraju ponovo ispunjavati obrazac.

“Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od strane rukovoditelja i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sva uputstva i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju”, navodi se u oglasu.  Zarada se kreće od 1.000 do 2.500 eura mjesečno, koliko su hrvatski poslodavci spremni platiti za vrsnog kuhara, uz osiguran smještaj i hranu.

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS, ističe kako je sigurno da će ove godine na primorju biti odlična sezona te da će biti veći odliv ugostiteljskih radnika.

“Ukoliko Vlada RS ne uradi ništa u vezi s tim pitanjem, mi ćemo biti u velikom problemu”, kazao je Tatić i istaknuo kako imaju obećanje da će Vlada RS smanjiti doprinose poslodavcima da bi oni mogli povećati plaće radnicima.

“Ovim plaćama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zaustavimo, jer oni, kada odu da rade sezonu, imaju trostruko veću zaradu”, kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika.

“Biti će veoma teško da ih zaustavimo ako ne povećamo plaće radnicima”, dodaje Tatić. Dodaje da konobari zarade oko 1.000 eura, dok  je kuharska plaća od 1.500 do 2.500 eura.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca”, ističe za “Nezavisne novine” da je svake godine pomama za sezonskim radnicima iz BiH.  Dodaje da sezona počinje već od ožujka i travnja, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće da osiguraju na vrijeme radnu snagu, kao i da nude dobre uvjete.

“Mi očekujemo da će se i ove godine tako nastaviti, te ako ne budemo ništa radili u vezi s tim pitanjem, očekujemo da nam još više radnika ode na sezonski rad u Hrvatsku”, kazao je Kurtinović i dodao da će sigurno nastati problem što se tiče radne snage u BiH.  Ističe da su u tijeku razgovori sa Vladom RS o načinu rješenja ovog problema.

“Hoćemo poboljšati materijalno stanje radnika, ali i uvjete rada, da bismo uspjeli barem jedan dio radnika zadržati na našim prostorima i da budu zadovoljni uvjetima rada ovdje”, pojasnio je Kurtinović.

Jedan konobar iz Banja Luke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Istre i da će tamo otići raditi, a ponuda mu je od lipnja do listopada.

“Zaradit ću mnogo više nego ovdje. Nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, a time i besplatno ljetovanje”, rekao je on.

Banjalučanka Dajana Milisavić kaže da godinama tijekom ljeta odlazi na Korčulu gdje u jednom hotelu radi kao sobarica.

“Smještaj i hrana su nam osigurani. Plaća je prošle godine bila viša od  800 eura”, kazala je Milisavić i istaknula kako se već dogovorila sa tamošnjim poslodavcem da će se vratiti i ove godine.