Regionalne vijesti

Hrvatska zatvara granicu ako se otvori nova ruta preko BiH

Predstavnici Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH raspravljali o tome da se ruta preko Albanije, Crne Gore i BiH usmjeri dalje prema Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Izmjena prognaničke rute preko BiH pitanje je vremena, a otvara se nakon što je došlo do usporavanja prolaska izbjeglica i prognanika kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju na putu prema Njemačkoj kao većinskoj odrednici u rijeci ljudi. Nova, treća izbjeglička ruta u naznakama je već na pomolu. Prošlog tjedna prvi vjesnici nove migrantske rute, koja se tada bila činila kao sporadični slučaj, bio je prijelaz granice jednoga državljanina Sirije, piše Večernji list.

Najteža ruta

Uslijedilo je nekoliko dana kasnije otkrivanje četvorice Kurda, a završnica je pokušaj ulaska skupine od 15 novih izbjeglica na području Bihaća. Vjeruje se da su ovi ljudi tek prethodnica velikog vala koji bi Hrvatsku mogao zapljusnuti najlošijom rutom koju je vrlo teško kontrolirati. To je i logičan rasplet ako bi se nakon mađarske ograde na granici sa Srbijom, zatvorila i ona preko Hrvatske. No, već sada postoje planovi o alternativnoj ruti koja bi preko teritorija BiH išla dalje u RH. Rečeno je to i na jučerašnjem sastanku u Trebinju na kojemu su bili predstavnici Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske. Naime, iznesen je plan da se izbjeglice usmjere novom rutom nakon Grčke preko najbliže, ali i najteže rute.

Oštro protiv

To je ruta preko Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske, koja je gledajući po kilometrima najkraća, ali je prometno, sigurnosno i logistički najzahtjevnija. Kada je takav prijedlog iznesen, predstavnici Republike Hrvatske su bili oštro protiv. Najavili su da bi Hrvatska u tom slučaju zatvorila svoju južnu granicu. No, takvo što je moguće provesti samo u praksi s obzirom da bi iz BiH izbjeglice mogle preko 500 kilometara duge kopnene granice, ako se izuzmu riječne prepreke između BiH i Hrvatske, piše Večernji list. Jučer je i Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH prihvatilo informaciju o procjenama i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regiji te EU. Dušanka Majkić, članica ovoga povjerenstva, istaknula je da BiH nema dovoljno kapaciteta da prihvati i zbrine izbjeglice ako one krenu prema BiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend