Lokalne vijesti

Hrvatska Udruga Mladih u Središnjoj Bosni organizirala dvije radionice za najmlađe

U subotu, 17. travnja 2021. godine uspješno su realizirane još dvije radionice za djecu u prostorijama Udruge.

Prva radionica za djecu od 3 do 6 godina održana je u terminu od 10h do 13h; druga za djecu od 7 do 10 godina u terminu od 14h do 17h.

U prvoj radionici, kao i svaki put, aktivnosti su započele kratkim upoznavanjem sudionika i dobrodošlicom. Sljedeća planirana aktivnost bila je izrada različitih modela od plastelina. Igra plastelinom ima višestruku korist: potiče razvoj fine motorike kod djece, jača mišiće ruku i dodatno obogaćuje dječju maštu i kreativnost.

Nakon izrade modela od plastelina uslijedio je razgovor i razmjena iskustava na temu “Kako provodimo svoje slobodno vrijeme?”

 Cilj je bio da djeca samostalno dođu do zaključka kako slobodno vrijeme valja iskoristiti za odmor, boravak u prirodi, druženje s bližnjima. Nakon toga djeca mlađeg uzrasta naše prve grupe imali su priliku za crtanje, bojanje, slaganje lego kockica, dok su starijima ponuđene igre uparivanja brojeva s odgovarajućim količinskim prikazom tih brojeva (npr. puzzlu s brojem 2 spojiti s puzzlom na kojoj su dvije jabuke). Učenje brojeva kroz igru i usvajanje pojma broja karakteristično je za djecu ovog uzrasta, stoga nastojimo omogućiti im što više prilika za vježbu. Poslije ovih aktivnosti slijedilo je razgibavanje kroz različite igre, dječje pjesme i ples.

Druga grupa se također okušala u igri i modeliranju plastelinom, i pokazala izrazitu kreativnost u tom području. Nakon međusobnog upoznavanja, razgovora i modeliranja slijedile su razne aktivnosti za vježbu koordinacije oko-ruka, računanje pomoću vizualizacije drvenim štapićima i kockicama, slaganje papirnatih kišobrana u odgovarajućim bojama, i slično.

U vrijeme kada djeca odmaraju od planiranih aktivnosti, uz sok i grickalice uvijek zajedno razgovaramo o dešavanjima u školi, važnim događajima koji su im se desili, radimo na jačanju grupne kohezije i potičemo nova prijateljstva.

Zabavnoj atmosferi doprinose njihove ideje i prijedlozi igara poput igre “Dan-noć” koja uključuje i njihovu tjelesnu aktivnost i dozu zabave i smijeha.Voditeljica radionica: Marija Čalić.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend