Regionalne vijesti

Hrvatska i BiH među deset zemalja s najvećim padom broja stanovnika

Prema projekcijama UN-a, Hrvatska bi 2050. godine trebala imati 3,3 milijuna stanovnika, odnosno 17 posto manje nego danas.

No, valja imati na umu da su UN-ovi stručnjaci baratali “starom” brojkom od 4,03 milijuna stanovnika Hrvatske, odnosno nisu u izračune uvrstili aktualnu brojku od 3,88 milijuna stanovnika u Hrvatskoj, koju je pokazao prošlogodišnji popis stanovništva.

“Brzinski sam pogledao izvještaj i vidio da UN nije uzeo u obzir rezultate popisa pa nam je precijenio broj stanovnika s jedne strane, a s druge strane podcijenio neke pokazatelje poput totalne stope fertiliteta. Totalna stopa fertiliteta (TFR) u 2021. bi trebala biti viša od 1,6, koliko UN procjenjuje. Broj stanovnika u Hrvatskoj bi do 2050. godine mogao biti i manji od prognoziranog, ali i veći uslijed migracija i većeg TFR-a. U svakom slučaju, ne mislim da su ove projekcije za Hrvatsku idealno napravljene i trebalo bi ih korigirati”, rekao je demograf dr. Ivan Čipin, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Među zemljama koje očekuje najveće relativno smanjenje broja stanovnika, s padom od 20 posto ili čak višim, gore su Bugarska, Latvija, Litva, Srbija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina. Hrvatska je, iz Bugarsku, Litvu i Latviju, bila jedna od zemalja koje su od 1950. do 2021. godine imale najveći postotni pad broja stanovnika (u obzir uzimamo zemlje koje imaju više od pola milijuna stanovnika).

U izvještaju “Izgledi svjetskog stanovništva 2022.” navodi se kako svjetska populacija trenutačno broji 7,942 milijarde ljudi, a da bi se osammilijarditi Zemljanin trebao roditi oko 15. studenoga ove godine, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend