Svijet

Hrvatska želi raskinuti ugovore s MOL-om, očekuje milijarde kuna odštete

INA je stavljena pod MOL-ovu kontrolu tako što je MOL podmitio tadašnjeg premijera Ive Sanadera, a na isti način osigurali su i potpis predstavnika tadašnje HDZ-ove vlade na Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, podsjeća Večernji list.

To su razlozi arbitražne tužbe Republike Hrvatske protiv MOL-a. Tužba napisana na 21 stranici poziva se na pravo na arbitražu ugovoreno dioničarskim ugovorom od 2003. godine, a Večernji piše da bi to moglo prevagnuti na hrvatsku stranu. Dok su aneks dioničarskog ugovora i ugovor o plinskom poslovanju predmetom razmatranja na arbitražnom sudu Ujedinjenih naroda UNCITRAL u Beču, arbitražno tijelo u Washingtonu, ICSID, ne može donositi odluke u arbitraži gdje MOL od Republike Hrvatske traži milijarde kuna odštete. Posljedično, ako u Beču presude u korist Hrvatske, MOL-ova bi tužba u Washingtonu trebala biti odbačena.

 

Milijarde kuna odštete za Hrvatsku

Hrvatska tvrdi da su svi ugovori iz 2009. ništetni zbog mita i zbog toga se raskidaju, a MOL bi, u slučaju takve odluke, Hrvatskoj morao isplatiti milijarde kuna izgubljene dobiti. Morali bi vratiti sav novac koji je INA izgubila u poslovanju, i podmiriti gubitke nastale u plinskom biznisu. Naime, potpisivanjem plinskog ugovora, Hrvatska se od INA-e obvezala preuzeti veleprodaju plina, ali proizvodnja bi pripala MOL-u, a MOL bi imao pravo na zajamčenu prodajnu cijenu plina izračunatu po tzv. ruskoj formuli, višestruko veću od cijene po kojoj se plin proizvodi u Hrvatskoj. Odšteta će se od MOL-a potraživati i zbog neulaganja u rafineriju u Sisku i ulaganja samo u prvu fazu obnove u Rijeci.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend