Generalno

Hrvatska druga po padu broja stanovnika, BiH bolja od Srbije

Prema posljednjim analizama Svjetske banke, stopa fertiliteta u BiH iznosi 1,4 djeteta po ženi, ali zabrinjava podatak da ova država bilježi pad broja stanovnika od 0,3 posto. Zanimljivo je da Hrvatska ima drugi najveći pad broja stanovnika na svijetu s nevjerojatnih 1,2 posto.

Populacije se sporo mijenjaju, ljudi žive dulje i mnoge bogate zemlje još uvijek privlače veliki broj migranata.

Unatoč činjenici što skoro polovina zemalja diljem svijeta ima stopu rađanja ispod razine potrebnog za zamjenu sadašnjih generacija, većina tih društava i dalje se širi. Čak i s desetljećima politike jednog djeteta i male migracije, kinesko stanovništvo i dalje uspijeva rasti, ali očekuje se da će se taj trend zaustaviti 2026. godine.

No, Mađarska, Italija, Portugal, Japan, Ukrajina i još 17 drugih zemalja svjedoče kako se njihova populacija drastično smanjuje, prema podacima iz 2017. godine. U Europi najvišu stopu fertiliteta ima Francuska s 1,92 djece po ženi, a slijede Švedska (1,85), Irska (1,81), Velika Britanija (1,79) i Danska (1,74). Na dnu liste su Portugal (1,31), Poljska (1,32), Cipar (1,32), Španjolska (1,33) i Grčka (1,33). BiH se također nalazi u donjem dijelu ljestvice s 1,4 djeteta po ženi, koliko ima i Hrvatska, dok Srbija nešto bolje stoji s 1,5.

Međutim, problem nastaje onda kada se uzmu u razmatranje podaci koji nisu vezani samo za stopu fertiliteta, već i za prirast stanovništva koji je u slučaju BiH, ali i niza drugih zemalja, negativan. Portal Axios napravio je upravo takvu analizu koristeći podatke Svjetske banke, tj. napravio je usporedbe obiju varijabli i poredao države od najjače do najslabije po demografskim kretanjima. BiH bilježi pad stanovništva od 0,3 posto, dok Srbija lošije stoji s 0,5 posto.

Zanimljivo je istaknuti i to da susjedna Hrvatska ima drugi najveći pad stanovništva na svijetu s 1,2 posto, a jedina ispred nje je Litva s nevjerojatnih 1,4 posto. Treća je Latvija, a zatim slijede Bugarska i Rumunjska. “Važno je naglasiti da je niska stopa nataliteta utjecala i na stanje europske ekonomije”, izjavio je Richard Cincotta, direktor Globalnog političkog demografskog programa u centru Stimson. Japan se bori s kritičnim nedostatkom radne snage, prisiljavajući tamošnje vlasti da prihvate više stranih radnika. 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend