Regionalne vijesti

Hrvatska će mimo kvota primati radnike iz BiH

Hrvatska vlada je odobrila dosad najveću kvotu za zapošljavanje stranih radnika iz zemalja izvan EU, ukupno 31.000, od čega se 9.000 odnosi na produženje postojećih dozvola, a 22.000 na nove radnike. Novost je i da će se pokušati osigurati još i veći broj dostupnih radnika mimo kvotnog režima.

 

Vlada Hrvatske je ministru rada penzionog sistema Mladenu Paviću odobrila da pokrene pregovore s BiH o mogućnosti upućivanja radnika iz kompanija u BiH na rad u hrvatske.

Takva bi se mogućnost dogovarala kroz dva bilateralna sporazuma – jedan za sezonske radnike u turističkim kompanijama, te u branju mandarina i sličnim poslovima u poljoprivredi, a drugi sporazum regulirao bi godišnje odnose u građevinskom sektoru, javlja Poslovni dnevnik.

Koliko bi zapošljavanja bilo omogućeno kroz taj režim, nema informacija, no Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje predsjednika Hrvatske privredne komore, kaže kako je o tome još prerano govoriti. Pregovori sa BiH tek predstoje, a sama procedura dogovaranja i usvajanja sporazuma je duga i veoma komplicirana s obzirom na ustroj države.

Komplikovan ustroj

To je, po njegovoj ocjeni, dobro rješenje, s kojim je svojevremeno i Hrvatska imala dobro iskustvo kroz sličan poseban sporazum s Njemačkom.

No, zbog specifičnosti BiH u kojoj sporazum treba dobiti odobrenje deset kantona i oba entiteta, procjenjuje da će takav režim teško zaživjeti u idućoj sezoni, odnosno prije 2019.

Međutim, u Hrvatskoj je već prisutno dosta radnika iz BiH, ne samo kroz postojeći kvotni režim ili korištenjem dvojnog državljanstva, nego i preko slovenskih kompanija.

U Sloveniji naime, odavno ne prakticiraju strogi kvotni režim, nego se, u slučaju kada preko tamošnjeg zavoda za zapošljavanje ne nađu radnike u sedam dana, poseže za strancima.

Tako je preko slovenskih tvrtki koje obavljaju poslove u Hrvatskoj trenutno zaposleno oko 6.000 radnika iz Slovenije, uglavnom državljana BiH.

Za slovenski model zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj HGK i HUP se godinama bore, sada još i više kada se intenziviraju aktivnosti, posebno u građevinskom i turističkom sektoru, a iz kojega su radnici iskoristili mogućnost slobodnog kretanja unutar EU. U Sloveniji, primjerice, radi između 30.000 i 40.000 stranih radnika.

No i višestruko povećanje broja radnika u hrvatskoj kvoti za iduću godinu dat će pozitivan efekt. Ponajprije će omogućiti većem broju firmi da namire potrebe za radnicima.

Dosad je u praksi vrijedilo pravilo da se kvote dijele prema brzini prijave, a ne po potrebi i realizaciji poslova, pa se događalo da neke kompanije ne koriste dobivene dozvole, dok ih drugi ne mogu dobiti. Takva kvotna raspodjela primjenjivat će se i dalje, no s većim brojem dozvola ispunit će se potrebe većeg broja firmi.

(Dnevni avaz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend