Svijet

Hrvatica se pridružila ISIL-u u inat ocu koji je bio pripadnik HVO-a

Prema pisanjima tamošnjih medija, ona je dijete Hrvata koji se borio u Bosni i Hercegovini. Navodno, prema nalazima psihološkog ispitivanja, Sara je prešla na islam zato što je njezin otac, koji se borio protiv Bošnjaka, mrzio Arape i muslimane.

 

U stanu Sarinog (16) dečka pronašli su materijal za desetak kilograma eksploziva

Sedamdeset grama, četiri slova i jedan video na Telegramu, aplikaciji za sigurnu komunikaciju, bilo je dovoljno francuskim obavještajcima da zaustave najopasniji teroristički napad od smrtonosnog pohoda terorista Parizom, kad su ubili 130 osoba. U prvom valu uhićenja četiri osobe su završile u pritvoru.

Za našu priču najbitniji su 16-godišnja Sara i 20-godišnji Thomas. Oboje su relativno “svježi” konvertiti na islam i oboje su tek nedavno počeli iskazivati nešto radikalnije stavove.

“Prije dvije godine prestao je jesti svinjetinu i počeo je govoriti da ga zanima religija, ali ništa više od toga. Povremeno je išao u obližnju džamiju, ali i to je bilo rijetko. Jednom prilikom je govorio o neudanim ženama i djevojkama u kratkim suknjama”, ispričala je Thomasova majka francuskim medijima.

Sara, s druge strane, ima puno zanimljiviju životnu priču.

U trenutku svojevrsnog tinejdžerskog bunta Sara je prešla na islam i posvetila se radikalnoj ideologiji kakvu promovira Islamska država.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend