Vijesti iz BiH

Hrvati neće priznati FBiH, a Dodik ustrojiti Vladu BiH

Sazivanje krnjeg Doma naroda kojemu je Središnje izborno povjerenstvo osporilo zakonitost donošenja bilo kakvih odluka, a iz Washingtona jasno poručeno da će bez punog saziva odluke biti nezakonite, poruka dva HDZ-a da u županijama gdje su Hrvati većina neće priznati takvu vlast, poruka predsjednika Republike Srpske Milorda Dodika da također neće priznati odluke SDP-a BiH i pristati s njim ustrojiti državu. To je samo telegrafski opis krajnje kaotične političke zbilje u Bosni i Hercegovini koja se užarila do krajnjih granica.

Brojne nejasnoće

Zasad je izgledno da neće biti državnog Vijeća ministara te da će sve reforme, uključujući najvažnije oko reforme Ustava, sigurno biti zaustavljene. Zakoni koji bi trebali voditi zemlju prema Europskoj uniji bit će duže na čekanju ili je moguće i da se konstatira kako se ne može izabrati državna vlast te sazvati izvanredni izbori. Istodobno, županije će funkcionirati neovisno ignorirajući vlast Federacije na svome teritoriju te ostaje samo provizorij kojega će kontrolirati stranke iz Sarajeva. Najcrnji scenarij iz ovako kratkog opisa stanja je put u ozbiljnu destabilizaciju zemlje čije posljedice je teško predvidjeti. Teško je vjerovati da takvog čega nisu svjesni najodgovorniji politički predstavnici u Bosni i Hercegovini. Prije svega SDP BiH i SDA koji i dalje pretendiraju preuzeti i trgovati hrvatskih pozicijama u vlasti. Jučerašnji scenarij iz Doma naroda uvelike je podsjećao na dramatična vremena prijeratne skupštine BiH, ili čak na jedan od posljednjih plenuma Saveza komunista kada su Slovenci i Hrvati poručili da ne žele više biti u istom društvu u Jugoslaviji. Upravo svjesni vrlo opasnog radikaliziranja stanja, brojni diplomati, uključujući najutjecajnije iz Sjedinjenih Država i Europske unije, jučer su razgovarali s vodećim političkim predstavnicima u BiH, a s predstavnicima vodećih hrvatskih stranaka Draganom Čovićem i Božom Ljubićem razgovarao je i hrvatski šef diplomacije Gordan Jadroković koji je sudjelovao na skupu Europske pučke stranke koja se održavala u Sarajavu.

Nema reformi

I prema sadržaju jučerašnje sjednice Doma naroda, brojnim stankama, pa stalnim prebrojavanjima, vrlo jasno je stavljeno do znanja da plan eliminiranja Hrvata iz vlasti zapinje već na prvoj stubi. Optimistični plan za provedbu reforme Ustava na temelju presude Sejdić-Finci ili pak usklađivanje tisuća propisa za približavanje zemlje Europskoj uniji je pusta utopija. Jednako kao što to jedino ide na ruku Uredu visokog predstavnika koji će nastaviti i dalje ostati vrhovni tumač zakona i propisa, te pokušavati održavati virtualnu stvarnost države Bosne i Hercegovine. Sve ovo ukazuje da sve što se zbiva u BiH je privremenog karaktera te da se traži izlazna strategija koja za sada ni za koga nije optimistična.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend