Hrvati koji iz RH primaju mirovine, neće moći ostvariti to pravo u BiH

Obećanje koje je Vlada Federacije BiH dala Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će do početka ove godine usvojiti i početi primjenjivati Zakon o općem prihodovnom cenzusu, nije održano.

Visina primanja

Umjesto zakona koji je trebao striktno odrediti visinu primanja iznad kojih nije moguće ostvariti bilo kakve naknade iz proračuna, urađen je tek nacrt zakona koji nikoga ne zadovoljava. Ovaj dokument nikada nije ni razmatran na Vladi, pa je očito kako cilj i nije bilo njegovo usvajanje, već samo zamazivanje očiju MMF-u i stradalničkim udrugama koje su tražile da se kriterij prihodovnog cenzusa jednako primjenjuje na sve korisnike entitetskog proračuna. Koliko je nacrt beskoristan najbolje pokazuje jedna od njegovih odredbi po kojoj će za svaku kategoriju Vlada FBiH svojom odlukom odrediti poseban prag prihodovnog cenzusa. To znači da je kojim slučajem zakon u ovakvom obliku i usvojen određivanjem cenzusa bavila bi se neka nova federalna vlada. Dosadašnji pregovori govore da do formiranja nove izvršne vlasti u FBiH i neće doći skoro, pa je i hipotetički nemoguće očekivati usvajanje Zakona u dogledno vrijeme. Postoje i političke nesuglasice o samom sadržaju zakona. Za hrvatske predstavnike najsporniji je dio predloženog nacrt zakona u kojem će pod prihodovni cenzus ulaziti i primanja ostvarenja u drugim zemljama. To znači da će Hrvati koji primaju mirovine ili bilo kakve naknade iz RH vjerojatno biti uskraćeni za ostvarivanje prava u BiH, jer će njihovi ukupni prihodi premašivati iznos cenzusa. Kako se to ne bi dogodilo, hrvatski predstavnici u vlasti tražit će da se cenzus odnosi isključivo na primanja ostvarena u BiH.

Brojne nelogičnosti

Predloženi nacrt zakona obiluje i drugim nelogičnostima koje bi mogle usporiti njegovo usvajanje. Primjerice, u prvom članku se govori samo o korisnicima braniteljskih i invalidskih prava, dok se u ostatku zakona jasno navodi da će cenzusom biti obuhvaćeni svi proračunski korisnici, a to znači i imenovani dužnosnici, službenici i namještenici svih razina vlasti.

(VL)