Lokalne vijesti

Hrabre žene Kruščice traže javno izjašnjavanje svih 151 kandidata za OV Vitez po pitanju zaštite rijeke Kruščice

Neformalna grupa građana “Hrabre žene Kruščice” poslala je “otvoreno pismo” svim kandidatima za općinske vijećnike u Općinskom vijeću Vitez, kojim od njih traže da na listu svojih prioriteta stave borbu protiv netransparentnih i nezakonitih procedura prilikom izdavanja dozvola za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici.

“Tražimo javno izjašnjavanje što ćete uraditi po pitanju ovog problema?”, zahtjevaju od kandidata “Hrabre žene Kruščice”, podsjećajući, u nastavku:

“Kao što Vam je poznato, „Hrabre žene Kruščice“ više od tri godine vode pravnu, političku i ljudsku borbu protiv nelegalno dozvoljene izgradnje dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici. Mi, Žene Kruščice, smo svojim tijelima spriječile investitore da započnu izgradnju mini hidroelektrana tako što smo u više navrata blokirale prolaz građevinskim strojevima na mostu koji će postati simbol otpora običnog čovjeka pravnom nasilju zarad privatnih interesa.“

U „otvorenom pismu“ iz ove neformalne grupe, potencijalnim budućim vijećnicima Općinskog vijeća Vitez, obraćaju se „svjesni činjenice da prethodni sazivi Općinskih vijeće snose veliku odgovornost za trenutno stanje“. No, također smo svjesni da svaki vijećnik, u skladu sa svojim dužnostima i obvezama, može i mora odgovorno obnašati povjerenu dužnost i podići glas protiv netransparentnih i nezakonitih procedura  i zauzeti se za zaštitu rijeke Kruščice.“

Hrabre žene Kruščice, naime, izražavajući spremnost da se nastave boriti protiv lokalnih moćnika i nesavjesnih i korumpiranih političara, ako zatreba i pred međunarodnim sudovima, nude, potencijalnim budućim vijećnicima, mogućnost da javno iskažu svoj stav.

„Želimo u ovo predizborno vrijeme znati Vaš stav i koje korake ćete poduzeti po pitanju kršenja dosadašnjih procedura i zaštite rijeke Kruščice ukoliko budete član narednog saziva Općinskog vijeća“, kaže se u „otvorenom pismu“ i napominje da je rok za dostavu odgovora 11. 11. 2020. godine nakon čega će ova grupa građana javno objaviti odgovore svih kandidata, kao i informaciju koji kadidati se nisu izjasnili, tj. poslali svoj odgovor.

“Podsjećamo, sudovi su poništili izdate okolinske i ostale prateće dozvole za dvije MHE na Kruščici, ali sve dok planirane MHE ne budu izbrisane iz prostornog plana, rijeka Kruščica nije trajno zaštićena što je krajnji cilj Hrabrih žena Kruščice”, zaključuje se.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend