Zanimljivosti

HP Mostar prigodnom poštanskom markom obilježava Svjetski dan biciklista

Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvog dana (FDC) u povodu 16. srpnja – Svjetskoga dana biciklista. Autor marke je Tvrko Bojić, tiskana je u tiskari Zrinski Čakovec u arku 10 maraka. Nominalna vrijednost marke je 0,70 KM i u poštanskom prometu koristi se od 16. 7. 2011. godine.

 

Bicikl se danas, u većini država svijeta, smatra prometnim sredstvom i ravnopravnim sudionikom u prometu. Smatra se zdravim i jeftinim prijevoznim sredstvom u gradskim sredinama, ali se ne koristi dovoljno u svakodnevnom prometu. Vožnja biciklom ne onečišćuje zrak, ne stvara buku, a pola sata vožnje dnevno može nadomjestiti dnevnu potrebu tijela za fizičkom aktivnošću.

Otkriće bicikla nije vezano za jedno određeno vrijeme odnosno ime konkretnog izumitelja. Prototip je dizajnirao Leonardo Da Vinci još 1490. godine. Njemački barun Karl von Drais spominje se kao prvi vozač bicikla koji je 1817. godine svojevrsni bicikl na guranje nazvao draisine, a predstavio ga je u Mannheimu. Sredinom 19. stoljeća Francuz Ernest Michaux i njegov učenik Pierre Lallementom razvijali su bicikl s pedalama na prednjem velikom kotaču. Pravi napredak bio je uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili Starley, Lawson i Shergold. Starleyev model bicikla iz 1885. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom. Daljnje poboljšanje dogodilo se 1888. godine kada je Škot John Boyd Dunlop uveo pneumatske gume. Osnovni koncept bicikla do danas se nije bitno promijenio, osim što se u izradi koriste kvalitetniji materijali i bicikli su sigurniji i lakši za upravljanje.

 

{gallery}vijesti/ptt/20110708{/gallery}

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend