HP Mostar prigodnim poštanskim markama obilježava 30. obljetnicu Međugorskih ukazanja

Hrvatska pošta Mostar izdala je 4 prigodne poštanske marke „Međugorje 2011. – 30. obljetnica Gospinih ukazanja“, žig i omotnicu prvoga dana. Prvi put HP Mostar izdaje marke okruglog oblika, dizajn potpisuje Marin Musa, tiskane su u tiskari Zrinski u Čakovcu u sutisku, u arku i karnetu 8 maraka + 2 vinjete te malom arku 4 marke. U poštanskom prometu marke, nominalne vrijednosti 1,00 KM, koriste se od 1. lipnja 2011. godine.

25. lipnja 1981. šestoro mladih iz hercegovačke župe Međugorje na brdu Crnica, na dijelu zvanom Podbrdo, imali su susret sa ženom koju su prepoznali kao Gospu. Bili su to: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Marija Pavlović i Jakov Čolo. Od tada su prošla tri desetljeća, a Međugorje je postalo hodočasničkim mjestom u koje dolaze ljudi sa svih strana svijeta i u svojim srcima odnose poruke Međugorja – mir i ljubav prema Bogu i prema svakom čovjeku.
Tri su posebna mjesta u Međugorju. Župna crkva posvećena sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika, središte je svakodnevnog okupljanja i zajedničke molitve vjernika koje Kraljica Mira poziva na molitvu, post i obraćenje. Na Brdu ukazanja, gdje su vidioci prvih dana svjedočili o susretu s Gospom, okupljaju se hodočasnici na molitvu krunice. Mjesto štovanja Kristove muke i obavljanja pobožnost Križnog puta je brdo Križevac na kojem su stanovnici Međugorja 1934. godine, na uspomenu 1900. obljetnice Isusove smrti, podigli betonski križ u čije su križište ugrađene moći Isusovog križa dobivene iz Rima.
(preuzeto sa post.ba)

 

 

{gallery}vijesti/ptt/medjugorje{/gallery}