Hit godine Rozgi, album Gibonniju

I po 18. put dodjeljene su diskografske nagrade Porin.

U Biogradu na moru okupila se estradna krema i elita, a sve nas je kroz večer vodio “duhoviti” Đani Stipaničev, koji je prema redateljskoj viziji zbijao šale i odradio nekolicinu skečeva s hrvatskim sportašima. Za nastupe između proglašenja pobjednika po kategorijama bili su zaduženi nominirani izvođači. U najatraktivnijoj kategoriji i jedinoj koju bira publika, onoj za Hit godine, pobjedu je odnijela Jelena Rozga s “Bižuterijom” koja je pri primitku nagrade izjavila: – Hvala svim kolegama na građanskoj hrabrosti da nominiraju mene i “Bižuteriju”.

Porina za pjesmu godine osvojila je “Dogodila se ljubav” (Lea Dekleva & TBF), a onaj za album godine Gibonnijeva “Toleranca”. “Diksilend” Jinxa, koji se nisu pojavili na dodjeli, osvojio je Porina u kategoriji najboljeg pop albuma, a najbolji album rock glazbe je “As The Dark Wave Swells” The Bambi Molestersa.

Massimo je za skladbu “Ljubav kao miris” osvojio Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a najboljom ženskom proglašena je Ivane Kindl s pjesmom “Utjeha”. Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom podijelili su Jinxi za “Da smo se voljeli manje” i TBF za “Fantastičnu”. “Dogodila se ljubav” Lee Dekleve i TBF-a proglašena je najboljom vokalnom suradnjom. Najboljim novim izvođačima proglašeni su Kinoklub, a Porina za životno djelo primio je Drago Diklić.

Porine za najbolji aranžman i najbolju snimku osvojio je Nikša Bratoš za “Žeđam” s Gibonnijeva albuma “Toleranca”, a isti album okrunjen je i Porinom za najbolju produkciju. “Žeđam” je proglašen i najboljim video brojem.

TBF-ovci su osvojili Porin u kategoriji najboljeg koncertnog albuma za “Perpetuum fritule”. Elementalov “Vertigo” je proglašen najboljim albumom klupske glazbe. Najbolji album zabavne glazbe je onaj Rade Šerbedžije i Miroslava Tadića “Ponekad dolazim, ponekad odlazim”, a najbolji album alternativne glazbe “Plavi avion” Rundek Cargo Trija, dok je najboljim instrumentalnim albumom proglašen “As The Dark Wave Swells” The Bambi Molestersa, koji su se za skladbu “The Kiss-Off”, s istog albuma, okitili i Porinom za najbolju instrumentalnu izvedbu.

Najbolji klapski album je “Festival dalmatinskih klapa Omiš 2010.” na kojem su okupljeni razni izvođači, dok je klapa Šufit za “Ribar plete mrižu svoju” s albuma “Ne damo te pismo naša” osvojila Porina za najbolju klapsku izvedbu. “Vesela je šokadija” Krunoslava Slabinca i tamburaškog orkestra Slavonski dukati proglašen je najboljim albumom folklorne glazbe, dok je najbolji tamburaški album “Slavonijo, biseru Hrvatske” Najboljih hrvatskih tamburaša, koji su osvojili Porina i za skladbu “Što te sokol nije volio” s istog albuma, u kategoriji najbolja folklorne pjesma. Ansambl Lado odnio je Porin u kategoriji najbolje izvedbe folklorne glazbe.

Najbolji album blues glazbe je “200$ Sun Memphis Album” Tomislava Golubana. Najbolji etno album je “Made in tradicija” Singrlica. Najbolji album duhovne glazbe je “Isuse dođi” Ben Hura, a najbolji album božićne glazbe “Božićni koncert” ansambla Lado. Najbolji album za djecu je “Četvrt stoljeća” Klinaca s Ribnjaka. Najbolji album s raznim izvođačima je Indexi i prijatelji “Da sam ja netko (live)”, a najbolji kompilacijski album “Najljepše ljubavne pjesme” Arsena Dedića. Najboljim reizdanjem je proglašen “The Best Off” Laufera, a najboljim tematsko-povijesnim albumom izvan kategorije klasične glazbe “B. P. Collection” Boška Petrovića i raznih izvođača. (vip.hr)

Najboljom originalnom filmskom skladbom je proglašena “Vjerujem u anđele” s albuma “Samo da je tu” Olivera Dragojevića. Najboljim video programom je proglašen “Kontra regula – Tribute to Dino Dvornik”. Porina za najbolje likovno oblikovanje ponio je tim koji je radio na TBF-ovom “Perpetuum fritule” albumu.

Sade je za “Soldier Of Love” s istoimenog albuma nagrađena Porinima za najbolju inozemnu pjesmu i najbolji inozemni album izvan kategorija klasične i jazz glazbe. Najboljim inozemnim video izdanjem proglašen je “London Calling Live In Hyde Park” Brucea Springsteena i The E Street Banda.