Zanimljivosti

Hernija ili prolaps diska? Saznajte kako si možete pomoći!

Naša se kralježnica sastoji od 33 kralješka između kojih se nalaze diskovi ispunjeni želatinoznom jezgrom.

Upravo zahvaljujući tim diskovima kralježnica je pokretljiva i fleksibilna, može se savijati prema naprijed ili natrag te izvoditi rotacije.

No, zbog nepravilnog držanja ili sjedenja, pretilosti, naglih pokreta ili podizanja teških predmeta, mekani dio diska između kralježaka može iskočiti ili čak iscuriti u kralježnički kanal.

Tada se javljaju ukočenost, bol, čak i obamrlost, jer sadržaj koji je iscurio pritišće živac u vašoj kralježnici.

Bol obično isijava iz kralježnice prema nozi, a možete je osjećati i dok kišete i kašljete.

Ovo se stanje naziva hernija ili prolaps diska.

Hernija diska najčešće se događa u lumbalnom, donjem dijelu kralježnice (između L4 i L5 kralješka) koji je ujedno i najopterećeniji.

Slično herniji je i ispupčenje diska, no ovdje sadržaj diska nije iscurio, samo je nabreknuo prema van. Ispupčenje diska može biti jednako bolno kao i sama hernija.

Dobra je vijest ta da postoje praktične vježbe koje vam mogu pomoći da se osjećate bolje i koje će spriječiti daljnje pogoršanje stanja.

No, imate li jake bolove, obavezno se posavjetujte s liječnikom kako bi utvrdio o čemu se točno radi.

Kod hernije diska važno je raditi na istezanju mišića stražnje strane bedara  (hamstringa) te osnažiti trbušne i leđne mišiće, koji će onda pružiti dobru potporu vašoj kralježnici.

Snažni trbušni mišići zaštitit će vaša osjetljiva donja leđa od ozljeda.

Korisne i jednostavne vježbe za herniju diska


Sve vježbe izvodite polako i bez naglih pokreta te pritom duboko dišite.

Osim u položaju kobre, u kojem savijate kralježnicu prema nazad, kralježnica vam uvijek treba biti ravna, a vrat dugačak i u produžetku kralježnice.

Ovo su neke od korisnih vježbi.
 

1. vježba: istezanje hamstringa


Lezite na leđa. Savijte desno koljeno pa ga približite prsnom košu. Uzmite remen (ili ručnik) pa njime obuhvatite desno stopalo.

Ispružite nogu prema stropu tako da osjetite istezanje u stražnjem dijelu bedra. Rukama držite remen. Leđa i gornji dio tijela su vam na prostirci.

Zategnite oba stopala prema sebi (stopala su u fleksu). Zadržite položaj 15-30 sekundi pa učinite isto s drugom nogom. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta na dan.

Ako vam je ova vježba previše izazovna, lezite uz rub zida ili uz štok vrata. Lijevu nogu ispružite, a stopalo desne noge naslonite na zid.

Zatim polako ispružite desnu nogu čitavom dužinom uza zid – trebali biste osjetiti istezanje u stražnjem dijelu bedra. Zadržite položaj 15-30 sekundi pa ponovite s drugom nogom.
 

2. vježba: sjedenje s gležnjem na suprotnom koljenu


Sjednite leđima potpuno uza zid. Savijte oba koljena i približite stopala tako da budu točno ispod koljena.

Zatim podignite desno stopalo od poda te desni gležanj smjestite na lijevo koljeno. Trebali biste osjetiti istezanje u desnom kuku.

Ako ne osjećate nikakvo istezanje, nagnite se torzom prema naprijed tako da nježno gurate desno koljeno prema podu. Zadržite položaj 30-ak sekundi da ponovite s drugom nogom.

3. vježba: ležanje s gležnjem na suprotnom koljenu


Ova je vježba zapravo varijanta prethodne, samo što se izvodi u ležećem položaju. Dakle, ovdje se potpuno oslanjate na pomoć gravitacije.

Lezite i savijte koljena tako da su vam stopala točno ispod njih. Zatim prebacite desni gležanj preko lijevog koljena. Nježno pritisnite desno koljeno tako da ga udaljavate od sebe. 

Za dodatno istezanje, obujmite rukama lijevo bedro pa podignite stopalo od poda. Zadržite položaj 30 sekundi pa ponovite s drugom nogom.
 

4. vježba: dekompresija kralježnice


Pronađite neko zgodno mjesto, primjerice ispod grana drveta koje možete dohvatiti. Objeručke uhvatite granu pa visite – to je dobro za dekompresiju kralježnice.

Težina vašeg donjeg dijela tijela omogućit će stvaranje dodatnog prostora između vaših kralježaka.  

Ostanite visjeti onoliko dugo koliko možete izdržati. Vježbu ponovite nekoliko puta na dan.

5. vježba: kobra


Lezite na trbuh, savijte laktove i stavite dlanove pokraj prsnog koša (pazite da su vam laktovi uz tijelo). Kroz udah podignite glavu, ramena i prsni koš od poda. Ako osjetite da možete više, s udahom se podignite i malo više od poda. Udaljite ramena od ušiju i pošaljite lopatice dolje niz leđa.

Zadržite položaj 15 sekundi pa se s izdahom polako spustite. Ili vježbu izvodite tako da se s udahom podižete pa se s izdahom spustite do poda. 
 

6. vježba: položaj djeteta


Sjednite na pete pa raširite koljena u stranu. Torzo i čelo spustite do poda ili glavu oslonite na blok. Imate li problema s bolnim koljenima, stavite zarolanu deku ili ručnik ispod bedara.

Vježbe koje biste trebali izbjegavati:

  • podizanje nogu od poda u ležećem položaju (mnogi umjesto trbušnih mišića za podizanje nogu koriste mišiće donjeg, lumbalnog dijela leđa, što vodi do ozljeda)
  • pretkloni torzom prema naprijed bez potpore (savijanje tijela prema naprijed, ako se ne izvodi ravne i dugačke, nego savijene kralježnice, također pogoršava herniju diska)
  • trčanje i naporni oblici aerobnog vježbanja (trčanje može dovesti do još veće kompresije između kralježaka)

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend