Vijesti iz BiH

HDZ BiH odbacio tvrdnje SDA: Bespotrebno u nas upiru prstom zbog kladionica

HDZ BiH odbacio je tvrdnje SDA da je ova politička stranka tražila odgađanje sjednica Parlamenta FBiH zbog Zakona o igrama na sreću. Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić kazao je kako je ovakva reakcija hrvatskih zastupnika uslijedila isključivo zbog učestale prakse preglasavanja.

Bagarić je istakao kako nisu točne tvrdnje SDA da je samo Zakon o igrama na sreću doveo do zastoja Parlamenta FBiH te da je HDZ BiH jasno poručio kako je otkazivanje sjednica traženo zbog preglasavanja.

“Njima je zgodno da to spominju, ali stvarno se ne radi o tom zakonskom rješenju. Oni su od tog zakona napravili vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Mi smo imali vrlo konstruktivne primjedbe koje nisu prošle i za nas je tu priča završena. Neka zakon ide jer čisto sumnjam da on može proći ocjenu ustavnosti”, rekao je Bagarić.

Kako kaže, HDZ-u BiH su problem predstavljale aktivnosti u vezi sa Zakonom o braniteljima, Nacrt zakona o šuma i Zakon o organskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

“Pazite, u proceduri je i vrlo brzo možemo očekivati dva zakona koja se odnose na braniteljsku populaciju. Mi smo tako postupili jer se na sjednici glasalo bukvalno po nacionalnom ključu što nije dobro. Da jednostavno ne bi došlo do dizanja nacionalnih tenzija i parlamentarne krize mi smo tražili da se sjednice odgode jer iscrpili smo svoje mogućnosti”, kazao je Bagarić.

On je rekao kako je sada sve u rukama stranačkih rukovodstava koja bi trebala dogovoriti modalitet, odnosno napraviti presjek i analizu stanja i u skladu s tim dati odgovor na pitanje kako dalje da funkcionira koalicija u FBiH.

“A ne da imamo situaciju da to odgovara kolegama iz SDA i da zakonska rješenja prolaze bez obzira na stavove zastupnika HDZ-a BiH-HNS-a”, rekao je Bagarić.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH dodaje kako je zadovoljan jučerašnjim sastankom sa zastupnicima iz reda SDA.

“SDA je donio vrlo mudru političku odluku. To je ono što sprječava dalje raskole, nesuglasice i stvaranje krize u FBiH. Jučer na kolegiju dosta toga je rečeno i drago mi je da su i oni rekli kako im je stalo do koalicije, a ne do krize. U biti su spremni sjesti i razgovarati jer su svjesni da je odgovornost na njima. I mi tu imamo odgovornost, ali se na nas bespotrebno upire prst kada je riječ o kladionicama”, kazao je Bagarić te dodao da HDZ BiH nikada nije imao namjeru štiti kladionice već postići sistemsko rješenje za taj problem. S obzirom na to da postoje očita neslaganja u vezi s načinom donošenja zakona u FBiH, Bagarića smo pitali da li u ovom trenutku postoji parlamentarna većina ili se pak čeka sastanak stranačkih rukovodstava.

“Parlamentarna većina postoji. Ono što smo jučer dogovorili upravo je na tom fonu očuvanja koalicije i unaprjeđenja samog rada i postupanja koalicije u Parlamentu FBiH”, rekao je on.

Na kraju razgovora ističe da je preglasavanje crvena linija ispod koje HDZ BiH nema namjeru ići.

“To ne želimo da se ponavlja. Tražimo i da se poštuje ono što dogovorimo na Kolegiju. Nadamo se da će stranačka rukovodstva temeljem jučerašnjeg dogovora uspjeti riješiti ovaj problem nakon čega ćemo moći sa zdrave osnove krenuti u normalan rad”, zaključio je Bagarić.

Prema  neslužbenim informacijama sastanci najužih rukovodstva SDA i HDZ-a BiH najvjerovatnije će biti održani u prvoj polovini idućeg tjedna.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend