HDZ BiH o izmjenama Izbornog zakona i braniteljima

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, na 6. sjednici, održanoj u Domu HDZ BiH u Mostaru, raspravljalo je o izmjenama Izbornog zakona BiH, pitanjima branitelja i reorganizaciji tajništva HDZ-a BiH.
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u izjavi za medije kazao je kako bi do kraja mjeseca s bar jednom od partnerskih strana moglo doći do usuglašenog stava oko pitanja izmjena Izbornoga zakona, što bi uključivalo presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, odluku Ustavnog suda BiH za Mostar i tehnička pitanja, poput pitanja otvorenosti i zatvorenosti izbornih lista, izborni prag, zastupljenosti spolova na listama.
Predsjednik Čović je kazao kako bi, u sljedeća dva ili tri mjeseca, prijedlozi izmjena Izbornog zakona došli u Parlament te bi oni bili usvojeni prije lokalnih izbora kako bi sljedeći lokalni, kao i svi budući izbori, bili održani po novim izbornim pravilima.
Na sjednici je analiziran i program rada HDZ-a BiH te se posebno razgovaralo o braniteljskoj populaciji, koja je pogođena novim svakodnevnim optužnicama. Odbor za branitelje HDZ-a BiH i HNS-a aktivno se uključio u pružanju pomoći braniteljima.
Na sastanku je konstatirano da se uspješno realizira ranija odluka o uspostavi Ureda za pravu pomoć optuženim pripadnicima HVO-a.

(Ured za informiranje HDZ BiH)