Regionalne vijesti

Hasanbegović ostaje ministar kulture: ‘Savjest mi je čista…’

Ministar kulture kaže da je protivnik bilo kakvog totalitarnog režima te da su njegove izjave izvađene iz konteksta te da se radi o političkoj manipulaciji. Na pitanja nije odgovarao.
Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bez obzira bio to ustaški ili komunistički režim. Dapače iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh nažalost još do danas stoji nad hrvatskim narodom, izjavio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović , koji samu fotografiju koja je objavljena u tjedniku Novosti nije želio komentirati jer je, kaže, o tome sve rekao.
– Protivnik sam svakog totalitarizma i fašističkog i komunističkog. Pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma i koja je predana demokratskim vrijednostima te parlamentarnoj vladavini. To je moje ljudsko, građansko, političko, moralno i ako hoćete znanstveno stajalište – poručio je Hasanbegović.
Ustvrdio je da korištenje selektivno i potpuno periferne izjave izvađene u konteksta prije više od 20 godina iz njegovih mladenačkih i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Napomenuo je da se afirmirao kao znanstvenik i povjesničar u javnom životu te da su njegovi radovi prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne može dovesti u vezu sa apologijom bilo kojeg zločinačkog režima.
– Mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mome radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenica iz davne prošlosti. Savjest mi je čista u moralnom, ljudskom, građanskom i političkom smislu – ustvrdio je.
Hasanbegović je pred novinarima u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade izjavio da je spreman zainteresiranima objasniti svaki detalj u svako doba dana i u svakom trenutku, ali u mirnom ozračju i raspravi, a ne u ozračju linča.
– Javni progon u mom slučaju nažalost poprima elemente i stanovitog ludila – zaključio je.
Iako je ministar rekao da je spreman objasniti sve detalje na novinarska pitanja nije želio odgovarati. Nakon izjave u Vladi novinari za ministrom krenuli prema zagrebačkog gradskoj vijećnici. U hodu je tek poručio da se u impresumu Nezavisne države Hrvatske nije našao svojom voljom te da nije imao autorskog doprinosa. Na putanje smatra li da su ustaše heroji i mučenici, Hasanbegović je pozvao da se navedeni tekst pročita do kraja.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend