Zanimljivosti

Gripa ili upala pluća? Razlika je u bolnom i otežanom disanju

Virusne upale mogu proći uz blage simptome, no ako se upala pluća razvije kao komplikacija gripe, može biti opasna po život. Ne treba odmahnuti rukom na njih.

Kašalj i s njim povezana bol u prsima, kratkoća daha, temperatura, malaksalost…, samo su neki od simptoma koje je iskusila većina tijekom viroze ili teže prehlade. No isti simptomi mogu biti i pokazatelj upale pluća, stoga nikako ne treba odmahnuti rukom na njih, posebno ako potraju dulje od nekoliko dana, koliko inače traje prehlada.

– Dijagnoza upale pluća ne može se postaviti bez liječničkog pregleda, a opći simptomi, poput temperature ili kašlja, zajednički su i prehladi i upali pluća te zahtijevaju pregled liječnika opće prakse. Virusne upale pluća katkad mogu proći uz blage simptome, tako da i ne znamo da smo oboljeli – objašnjava primarijus Branimir Petrović, specijalist pulmologije te dodaje kako postoje dva osnovna tipa upale pluća – bakterijski i virusni.

Bakterijski uzrokuju bakterije i one se, ovisno o uzročniku, kaže primarijus, liječe antibioticima. Katkad, ako se terapija na pokaže dovoljno učinkovitom, promijeni se antibiotik, a katkad se liječenje počne s dva različita antibiotika pa “ako ne ide s jednim, ide s drugim”, dok ne nastupi poboljšanje. Iako najčešće prođu neprimijećene, virusne upale pluća mogu biti nezgodne ako su se razvile kao komplikacija gripe.
Tada upala pluća može biti opasna po život, a razvije se vrlo rijetko, i to u rizičnim skupinama, a to su kronični bolesnici, starije i osobe slabijeg imuniteta. No takvi su slučajevi toliko rijetki da se mnogi liječnici opće prakse i ne mogu sjetiti da su imali takve pacijente, a to se uglavnom pripisuje cijepljenju i preventivnim mjerama.
– Najvažnije je ljudima reći da češće peru ruke i piju mnogo tekućine. Nikako neka ne dolaze u ambulante samo zato što su prehlađeni ili imaju gripu. Neka ostanu kod kuće, odmaraju se i simptomi najčešće prođu za nekoliko dana. Kašalj, na koji se svi žale i za koji misle da je pokazatelj upale pluća, zapravo je normalan obrambeni mehanizam i njime se čiste naši dišni putovi – kaže liječnica obiteljske medicine dr. Tanje Pekez Pavliško.

Grlobolja se pojavljuje se i kod gripe i kod prehlade

Liječnici napominju kako je važno pratiti simptome te ako se primijeti pogoršanje, tada se javiti liječniku. Za prehladu je, naime, tipično da počinje od dan do dva nakon kontakta s virusom i prati je žarenje ili bol u grlu. Upala grla obično potraje dva, tri dana. Prozirni iscjedak iz nosa počne kad završi bol u grlu i traje oko dva dana. Onda počinje kašalj koji može biti produktivan, a s vremenom postaje gust i suh. Može je pratiti visoka temperatura, suzenje, kihanje, slabost i glavobolja. Gripa pak počinje naglo, možete se osjećati dobro ujutro, a već poslijepodne bolesno. Grlobolja i iscjedak iz nosa pojavljuju se i kod gripe i kod prehlade, ali iscjedak u gripi obično ne postaje gust.

Temperatura kod gripe može doseći i do 40°C, prati je vlažna, topla koža, suzne i crvene oči uz malaksalost i bolove u mišićima, zglobovima te oko očiju. Upala pluća nalik je na prehladu ili gripu, ali simptomi ovise o uzročniku. Obično je prati otežano disanje, bolno ili ubrzano. Tada potražite pomoć liječnika jer je neke upale pluća, kaže primarijus Petrović, nemoguće otkriti bez RTG snimke jer se ne čuju slušalicama.

– Upala pluća je uobičajena bolest dišnih putova koja se uspješno liječi te vrlo, vrlo rijetko dovodi do komplikacija – kaže dr. Pekez Pavliško. No posebno je bitno potražiti pomoć liječnika ako je bolesnik dijete mlađe od dvije godine ili ste stariji od 65 godina, imate druge zdravstvene probleme ili oslabljen imunološki sustav te u slučaju ako ste podvrgnuti kemoterapiji ili uzimate lijekove koji potiskuju imunološki sustav.

• Inhalacije za zdrava pluća – redovito, od dva do tri puta na tjedan, inhalirajte se eteričnim uljima eukaliptusa, peperminta, ružmarina ili majčine dušice. To će pomoći da očistite pluća od toksina i viška sluzi. Zagrijte veliki lonac s vodom i u njega dodajte dvije, tri kapi prirodnih eteričnih ulja. Udisanje tople pare s eteričnim uljima je ugodno i opuštajuće te će odmah ublažiti probleme s disanjem kod gripe, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

• Lakše se diše uz đumbir i koprivu – čaj od korijena đumbira s limunom olakšava disanje i pospješuje eliminaciju toksina iz dišnih putova. I kopriva učinkovito čisti pluća. Ispijanje čaja od borovih iglica potiče izlučivanje sluzi iz pluća i sinusa, a koristan je i za inhalaciju pa tijekom pijenja udišite pare.

• Supernamirnice za pluća – neke namirnice pridonose zdravlju pluća. Čili pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i općenito u organizmu. Djeluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući organizmu da ih lakše eliminira. Pijte puno vode jer je dobra hidracija ključna za zdravlje i ubrzava čišćenje od toksina. Luk sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, te pomaže u razgradnji sluzi.

Izvor: 24sata.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend