Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Grant od malim i srednjim poduzećima: Sredstva dobilo i 12 projekata iz KSB

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će sutra, u okviru grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“ za 2021. godinu, potpisati ugovore s 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u ukupnoj vrijednosti od 2.382.436,42 KM.

Vlada Federacije BiH je osigurala sredstva za realizaciju ovog programa u skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH. Ovim programom pruža se podrška malim i srednjim poduzećima, utvrđenim Zakonom o poticanju razvoja male privrede Federacije BiH i Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, a koji djeluju u oblastima prerađivačke industrije kako bi realizirali investicije usmjerene ka tehnološkom unaprjeđenju, odnosno uveli digitalizirana rješenja u proizvodnji i unaprijedili digitalizirani pristup tržištu, te promovirali proizvode na tržištima s ciljem podizanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Ovim projektom bit će unaprijeđene sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tijekom perioda post COVID-a.

Na Javni natječaj za odabir korisnika grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“ za 2021. godinu podnesena je 291 projektna prijava. Od 81 uspješno ocijenjenog projekta, 21 projekt pripada oblasti metaloprerade, po 15 iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 8.359.123,01 KM, od čega su mala i srednja poduzeća osigurala vlastito sufinanciranje u iznosu od 5.976.686,59 KM. Realizacijom projekata, čiji je rok implementacije do 10 mjeseci, planirano je zapošljavanje 263 nova radnika.

Kada je riječ o korisnicima grant programa njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, 13 iz Tuzlanskog, 12 iz Kantona Središnja Bosna, 10 iz Hercegovačko-neretvanskog, devet iz Unsko-sanskog, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona, tri iz Kantona 10 i dva korisnika iz Posavskog kantona.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend