Lokalne vijesti

Granić: Sa ili bez Viteza, projekt „Plava voda“ bit će realiziran

Realizacija projekta „Plava voda“, koji je vrijedan 22 miliona eura, iako nešto sporije, ide kako je planirano. Ovo je jučer rekao za „Avaz“ Ernad Granić, direktor preduzeća Regionalni vodovod „Plava voda“ iz Travnika. Podsjećamo, ovim projektom pitkom vodom bit će snabdjeveni stanovnici Travnika, Viteza, Novog Travnika, Busovače i Zenice.

 

Novi sastanak

Naime, nakon kantonalnih skupština, i Predstavnički dom Parlamenta FBiH prije dva dana odobrio je zaduženje od 11 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za ovaj projekt. Granić kaže da se uporedo radi i na zaduženju za preostalih 11 miliona eura kod Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), gdje je procedura mnogo jednostavnija.

– S obzirom na to da imamo učesnike iz pet općina u dva kantona, procedura kreditnog zaduženja kod inozemnih banaka za ovakve projekte veoma je složena. Međutim, odlukom Federalnog parlamenta potvrđena je opredijeljenost naših institucija da se ide u realizaciju ovog projekta – kaže Granić.

Sljedeći korak je, dodaje, već dogovoreni sastanak na kojem će načelnici svih pet općina potpisati ugovor o podršci ovom projektu, čime će staviti tačku na njihovo opredjeljenje. Taj bi sastanak trebao biti veoma brzo održan.

– Za sada čvrstu opredijeljenost ovom projektu potvrdile su sve općine osim Viteza, gdje se još čeka odluka Općinskog vijeća. Međutim, sa ili bez Viteza, projekt „Plava voda“ bit će realiziran – ističe Granić.

Granić: Složena procedura

Granić: Složena procedura

Formalni ugovori

Nakon odluke Federalnog parlamenta, bit će napravljen ugovor s kantonima da bi se nastavio administrativni proces projekta. To su, ističe Granić, formalni ugovori koji bi, također, do kraja ove godine trebali biti gotovi.

Sve spremno za raspisivanje tendera 

Kad su u pitanju raspisivanje tendera i početak radova, Granić ističe da je ovo preduzeće davno ispunilo sve svoje obaveze. Jedino se, kako kaže, čekaju procedure odobravanja kredita.

– Što se tiče onoga što smo trebali uraditi, tender za izvođenje radova možemo objaviti odmah. Međutim, moramo pratiti dinamiku i ostalih. Nadam se da ćemo do kraja ove godine završiti procedure unutar naše države, a početkom sljedeće godine razmišljati o provođenju eksproprijacije i raspisivanju tendera – kaže Granić.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend