Vijesti iz BiH

Građani koji su dobili otkaz i tvrtke koje ne rade, neće vraćati kredite određeno vrijeme

Građani koji rade, kao i tvrtke moraju vraćati kredite, a građani koji su dobili otkaz, odnosno tvrtke koje ne rade, neće vraćati kredite određeno vrijeme, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

– Moratorij na vraćanje kredita uvodi se na sve fizičke osobe koje nemaju mogućnost ostvariti prihode i automatski ne mogu vraćati kredite jer nemaju plaću. Njima će najmanje tri mjeseca biti odgođeno vraćanje njihovih kredita. Isto se odnosi i na sve gospodarske subjekte, koji imaju poteškoće zbog koronavirusa i njima će biti odgođeno plaćanje kredita najmanje tri mjeseca, pojašnjava Kutle.

Banke neće vršiti nikakvu posebnu analizu, ravnat će se po tome da tko prima plaću, vraćat će kredit, tko ne prima plaću ili tvrtka ne radi, imat će pravo na moratorij, dodaje Kutle i ističe:

– Radnici koji će možda primati umanjenu plaću najvjerojatnije će imati mogućnost da određeno vrijeme ne vraćaju kredit. Ako se vidi da čovjek nema odakle vraćati, moramo mu izaći u susret i u ovom slučaju. Građani koji su ostali bez posla i prijavljeni su na Ured za nezaposlene, a primaju neku naknadu, također će imati pravo na odgodu vraćanja kredita. Oni ne mogu vraćati kredit od tih sredstava koji dobijaju kao nezaposleni, pa moraju i oni od nečega živjeti. Nakon tri mjeseca moratorija na otplatu kredita moraju se donijeti nove mjere, poručuje Kutle.

Direktor Udruženja banaka BiH preporuča građanima da u ovo krizno vrijeme koriste internet bankarstvo i na taj način plaćaju svoje račune jer su za ovakav način plaćanja naknade male.

– O omogućavanju besplatnih aplikacija za građane, klijente banaka koji to još nemaju, za plaćanje računa putem banaka još nismo razgovarali jer sva naša pozornost je usmjerena na kredite, kaže Kutle.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend