Lokalne vijesti

Gotovo 700.000 maraka za zadržavanje mladog medicinskog kadra u SBK

Ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona Nikola Grubešić izjavio je kako je kantonalna Vlada, u protekle tri godine, izdvojila gotovo 700.000 maraka za zadržavanje mladog medicinskog kadra, prvenstveno doktora medicine i stomatologije.

Grubešić je novinarima u Travniku rekao kako Vlada nastavlja s ovom praksom te da godišnje za bruto plaću jednog doktora medicine i stomatologije, iz proračuna izdvaja 20.000 maraka, javlja Fena.

To je poticaj domovima zdravlja i bolnicama da odmah, nakon završenog fakulteta, prime mlade doktore u stalni radni odnos te da isplate bruto plaće. Svjesni smo da sa 20.000 maraka neće pokriti cijeli trošak bruto plaće, ali je to, ipak, značajna potpora – kazao je Grubešić.

Na pitanje novinara je li u SBK-u i dalje prisutan trend odlaska medicinskih kadrova, Grubešić je istaknuo kako ne postoji institucija koja o tome vodi službenu evidenciju, ali da su javne zdravstvene ustanove, prije nekoliko mjeseci, dostavile informaciju o šest-sedam doktora medicine koji su napustili SBK.

Naglasio je kako nema informaciju jesu li se oni zaposlili u BiH ili u inozemstvu, dodavši kako je protekli javni natječaj za prijem volontera pokazao kako, osim doktora medicine, SBK-u nedostaje i inženjerski kadar.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend