Gorenje dogovorilo prekid poslovne suradnje s Panasonicom

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje potvrdio je da je dogovorio prekid suradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao strojeve za pranje rublja i hladnjake za europsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su slovenski mediji.

 

Prekid suradnje potvrdili su u koncerna iz Velenja, dodavši da je suradnja s tom japanskom korporacijom činila svega 1,5 posto ukupnih prihoda grupe Gorenje.

Prihodi Gorenja lani su iznosili 1,2 milijarde eura, od čega je samo desetina ostvarena prodajom na domaćem slovenskom tržištu.

U Gorenju tvrde da je eventualni strah od gubitka radnih mjesta u Velenju nakon povlačenja Panasonica pretjeran, jer su narudžbe i prodaja ove jeseni vrlo dobre te ne vjeruju u neke analize po kojima bi prihod mogao pasti za desetinu, navodi u utorak ljubljansko “Delo”.

Suradnja Gorenja s Panasonicom počela je 2013. kada je je sklopljen međusobni sporazum o strateškom partnerstvu i suradnji. Panasonic je tada dokapitalizacijom postao vlasnik 10,47 posto dioničkog kapitala Gorenja.

Lani je razmišljao o povećanju svog vlasničkog udjela, ali se nakon provedenog dubinskog pregleda na to nije odlučio. Tada je japanska korporacija priopćila da se povećanje udjela u Gorenju ne uklapa u njezine trenutne investicijske planove, ali da će se tehnička suradnja i partnerstvo s Gorenjem nastaviti.

Eventualno povlačenje Panasonica iz vlasničke strukture Gorenja, o čemu se špekulira, povećat će utjecaj države na tu kompaniju. Uz menadžersku ekipu Gorenja, među najvećim dioničarima je država putem Kapitalskog fonda KAD, ocjenjuju slovenski mediji.

(SEEbiz)