Zanimljivosti

GOLEMI ASTEROID JURI PREMA ZEMLJI Zabrinuti ljudi napali NASA-u: ‘Kako je moguće da ste ga otkrili tek prije devet dana?!’

Ovogodišnja Noć vještica bit će posebno uzbudljiva za sve ljubitelje astronomije budući da će u noći s 31. listopada na 1. studenoga golemi asteroid promašiti Zemlju ‘za dlaku’. Golema stijena promjera 2,5 kilometra proći će 499.000 kilometara od Zemlje jureći 125,500 km/h.

NASA je potvrdila da će asteroid imena 2015 TB145 proći blizu Zemlje, ali i naglasila da nema baš nikakvih izgleda da dođe do sudara. Međutim, ono što najviše zabrinjava u cijeloj priči je činjenica da je ovaj asteroid otkriven tek prije devet dana, a već sada je poprilično blizu Zemlji. Asteroid ovakve veličine bi, kada bi udario u nju, potpuno uništio Zemlju, štoviše, i da je daleko manji, život na našem planetu bi bio – izbrisan.

Posljednji put kada je neki asteroid bio ovako blizu Zemlji je 2007. godine, a idući bliski prolazak dogodit će se tek u kolovozu 2027. godine, kažu u NASA-i. Naravno, pod uvjetom da u međuvremenu ne otkriju neku novu gromadu devet dana uoči njezina nailaska.

Inače, asteroid koji će u relativnoj blizini Zemlje prohujati na Noć vještica moći će se vidjeti pomoću teleskopa.

Portal Jutarnji.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend