Vijesti iz BiH

Godišnjica zločina nad logorašima logora Manjača

Sutra, u subotu, 17.11.2018. godine, bit će obilježena godišnjica zločina nad logorašima logora Manjača kod Banja Luke. Obilježavanje obljetnice održat će se na lokalitetu bivšeg logora Manjača, sada poljoprivrednog dobra, a početak je planiran za 11,00 sati.

 

 

Koncentracioni logor Manjača formiran je na vojnom poligonu na planini Manjači iznad Banja Luke, 1991. godine u kom periodu je služio zatvaranju zarobljenih Hrvata sa ratišta u Republici Hrvatskoj. Nakon otpočinjanja ratnih dejstava i agresije na Bosnu i Hecegovinu, ovaj logor je formiran za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa okupiranih područja općina Šipova, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić Grada, Prijedora, Kotor Varoši, Bosanske Krupe, Doboja, Banja Luke…

Kroz logor Manjača je prošlo oko 5000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata. Logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uvjetima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke. Svakodnevno su tučeni i zlostavljani. U ovom logoru, kao i prilikom transporta logoraša do logora Manjača i iz logora, ubijeno je oko 80 logoraša.

Dana 14.11.1992. godine, puštena je veća grupa starijih i maloljetnih logoraša iz logora Manjača. Mjesec dana kasnije logor je rasformiran da bi nedugo poslije toga ponovo bio formiran i ostao u funkciji sve do 1996. godine.

Za zločine počinjene u logoru Manjača izrečeno je više od stotinu dvadeset godina kazne zatvora, a između ostalih osuđeni su: Milomir Stakić-40 godina, Radovan Brđanin-32 godine, Mirko Graovac-15 godina, Nikola Kovačević-12 godina, Željko Bulatović-11 godina…

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend