Godina u kojoj su nas napustili istinski velikani

Proteklu godinu pamtit ćemo i po odlascima nekih od najvećih glazbenika i umjetnika s ovih prostora poput kantautora i skladatelja Arsena Dedića i Kemala Montena, piše Tportal.

Dva prijatelja

U 2015. godini oprostili smo se i od jedinstvenog Vlade Divljana te cijenjenog hrvatskog tenora Krunoslava Cigoja. Oni koji su još znali na najljepši način probuditi najskrivenije emocije kod publike pjesmom i stihom, otišli su u 2015. godini. Dogodilo se da to budu dva bliska prijatelja i glazbena velikana Kemal Monteno i Arsen Dedić. Montenova iznenadna smrt 21. siječnja, u 67. godini života, za mnoge je bila veliki šok. Sarajevski glazbenik preminuo je od jake upale pluća i komplikacija koje su uslijedile nakon transplantacije bubrega. Sedam mjeseci nakon Montena, 17. kolovoza, hrvatska glazbena scena ostala je bez svog najvećeg osobenjaka, pjesnika duše, gospodina i umjetnika Arsena Dedića. Preminuo je u 78. godini života zbog multiorganskoga zatajenja kao posljedice sepse koju je dobio nakon operacije kuka. U ožujku 2015. borbu za život izgubila je i jedna od najznačajnijih figura pop rock glazbe – frontmen beogradskih Idola 56-godišnji Vlada Divljan.

U srpnju 2015. u 86. godini preminula je tiho fotografkinja, nasljednica slavne zagrebačke škole i žena koja je svojim crno-bijelim fotografijama ostavila neizbrisiv pečat Marija Braut.

Glumačke veličine

Posljednje zbogom u 2015. rekli smo i slavnom hrvatskom tenoru, opernom i operetnom redatelju te diplomatu Krunoslavu Cigoju koji je izgubio bitku s dugom i teškom bolešću u 67. godini. Književna scena u studenom ove godine ostala je bez poznatog pisca za djecu i odrasle Paje Kanižaja (77). Nakon duže bolesti, napustili su nas novinar i književnik Petar Miloš te pjesnik Admiral Mahić. U 85. godini preminuo je i slavni glumac Vlastimir Đuza Stoiljković.

U rujnu 2015. od tumora dojke preminula je i slavna američka spisateljica ljubavnih romana Jackie Collins. Među filmskim velikanima ova godina bila je kobna i za slavne glumce Omara Shariffa, Leonarda Nimoya, Christophera Leeja te zvijezdu filma ‘La Dolce Vita’ Anitu Ekberg. Od poznatih glazbenika preminuli su blueser B.B. King, Scott Weiland i Usnija Redžepova.