Svijet

Glad se vratila: Prvi put u 22 godine porasla stopa ekstremnog siromaštva

Iz Ujedinjenih naroda su objavili da u ovoj godini humanitarnu pomoć treba 168 milijuna ljudi, a da će taj broj u sljedećoj godini biti veći za 40 posto – rekordnih 235 milijuna ljudi.

U dva desetljeća prvi put je porasla i stopa ekstremnog siromaštva. UN svake godine procijenjuje za koliko ljudi u svijetu će biti potrebna humanitarna pomoć. Pretpostavkama nastoje spriječiti katastrofe u najugroženijim državama.

Za sljedeću godinu taj broj iznosi 235 milijuna stanovnika što je gotovo jednako ukupnom broju stanovnika Indonezije koja je četvrta najmnogoljudnija zemlja svijeta. Za pomoć će trebati milijarde dolara, prenosi Klix.

Prvi put u 22 godine porasla je stopa ekstremnog siromaštva, a najpogođeniji su mladi i žene. Najznačajniji uzrok za to je pandemija koronavirusa. Rezultat rasta cijena hrane i pad doznaka iz inozemstva bi mogao biti da siromašni neće moći preživjeti bez međunarodne pomoći. U UN-u strahuju da će se udvostručiti broj onih kojima prijeti glad.

“Glad se vratila”, upozorio je šef UN-a za humanitarnu pomoć Mark Lowcock i dodao da će biti dobro ako se ne dogodi velika glad. Pandemija je doprinijela i da se pogoršaju zdravstvene usluge poput one koja se odnosi na prevenciju malarije.

Lowcock također strahuje od toga da će to za posljedicu imati skraćivanje životnog vijeka. Osim pandemije, dugoročnom povećanju broja onih kojima će biti potrebna humanitarna pomoć doprinijet će globalno zagrijavanje, ali i sukobi u različitim dijelovima svijeta.

Postoji i opasnost da UN ne osigura dovoljno novca za međunarodnu pomoć, prenosi Economist.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend