Lokalne vijesti

Gimnazijalci Srednje škole Vitez u posjetu Saboru ŽSB

Nastavljajući dobru praksu i međusobnu suradnju OO Mladeži HDZ BiH Vitez i profesori Srednje škole Vitez organizirali su sada već tradicionalni praktični sat politike za učenike i učenice trećih razreda SŠ Vitez- smjer opća gimnazija.

Domaćin u Saboru bila je zastupnica Dajana Maros i sama bivša učenica SŠ Vitez, koja je uz riječi dobrodošlice učenicima i profesorima održala kratku prezentaciju o vlastitim iskustvima rada u ovom zakonodavnom tijelu te Ustavom ŽSB i ostalim poslovničkim procedurama. Učenike je pozdravio i predsjednik OO M HDZ BiH Vitez Jakov Križanović uputivši poziv gostima za snažnije političko opismenjavanje i angažman u lokalnoj zajednici kroz brojne organizacije koje u Vitezu postoje i nude prigodu mladih ljudima da budu vidljivi u procesu donošenja odluka. Praktičnom satu politike nazočio je i ministar u Vladi ŽSB Anto Matić koji je s nazočnima podijelio vlastita iskustva i govorio više o radu izvršne vlasti. Matić je izdvojio stipendiranje učenika, programe stručnog osposobljavanja mladih kao vidljiv angažman Vlade i Sabora ŽSB na korist mladih te kazao kako u narednom razdoblju očekuje dodatne programe usmjerene prema mladoj populaciji društva. Istaknuo je kriterij izvrsnosti kao ključan element za opstanak i ostanak mladih u BiH.

Tajnica OO M HDZ BiH Vitezu, ujedno i diplomirani politolog Anja Stipinović održala je  predavanje na temu politički sustav BiH tijekom čega su učenice i učenici detaljnije upoznati s podijelom nadležnosti u BiH i ustrojstvu vlasti.

Nakon uvodnih riječi i predavanja, gosti iz SŠ Vitez na čelu s profesorom Sretenom Tarabom i pedagoginjom škole Ivanelom Brković govornicima su postavili niz zanimljivih pitanja koja su prije svega bila vezana za sustav obrazovanja u Županiji Središnja Bosna kao i druga pitanja koja su prioritetna iz pozicije mladih.

„Mi članovi Mladeži HDZ BiH, mladi ljudi koji imamo prigodu biti zastupnici na svim razinama u fokusu svoga rada imamo upravo mlade ljude. To su osobe, naši vršnjaci s kojima dijelimo slične ili iste probleme i naravno da smo spremni dati vlastiti maksimum kako bi im život učinili ugodnijim. Jako sam ohrabrena današnjom aktivnosti i entuzijazmom mladih koji se očitovao u ugodnom razgovoru kojega smo vodili. Ovo je naša tradicionalna aktivnost koju provodimo i još jednom sam se uvjerila koliko je korisna“, kazala je u izjavi za medije zastupnica Maros, dodavši kako je organizacija Mladeži otvorena za sve mlade ljude koji se žele politički angažirati na korist zajednice iz koje dolaze.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend